Bosanski Haber Girişi : 23 Şubat 2021 17:58

Završen sastanak lidera SDA i HDZ-a: Formirat će se tri radne grupe i svaka će se baviti određenim pitanjem

Lideri stranaka SDA i HDZ BiH danas su na sastanku razgovarali o brojim bitnim pitanjima u Bosni i Hercegovini te kao rezultat sastanka donijeli su formiranje tri radne grupe od kojih će se svaka baviti određenim pitanjem...

 

Bakir Izetbegović i Dragan Čović, lideri stranaka SDA i HDZ BiH danas su na sastanku razgovarali o Izbornom zakonu, napretku BiH na putu ka Europskoj uniji ali i implementaciji presuda Suda u Strazburu. 

 

Izetbegović je nakon sastanka, najprije, pojasnio kako Hrvati u BiH nisu manjina već konstitutivan narod, ali da se često desi da u parlamentima manjina nadglasa većinu. 

 

- Govorili smo u najbitnijim zakonima za Federaciju, ali i o ranijim dogovorima SDA i HDZ-a koji nikada nisu implementirani. Bit će formirana radna grupa i do kraja marta treba biti završeno sve što se direktno tiče FBiH. Druga radna grupa je ranije formirana i bavit će se izmjenama Izbornog zakona i očekujemo da se definira model rješenja i da se definira krajnji rok za njegovu primjenu, a to bi trebalo biti do kraja aprila. Treba se raditi i na implementaciji presude u slučaju Bože Ljubića, kao i svih ostalih presuda Suda u Strazburu, kazao je Izetbegović. 

 

Lider SDA stranke je dodao i da će se treća grupa baviti ubrzavanjem evropskog puta BiH, tj. intenziviranjem rada na 14 prioriteta Europske komisije, piše Oslobođenje

 

- Mi moramo praviti dogovore u BiH i oko Izbornog zakona i oko dobijanja kandidatuskog statusa. Predstavnici HDZ-a i SDA su razgovarali danas o izborima u Mostaru, taj je posao iza nas. Kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, iduće sedmice ćemo sjesti i pričati o njemu. Također, da imamo kandidatski status imali bismo sada i vakcine i riješena bi bila mnoga pitanja. Tako da ćemo i o tome razgovarati. Vjerujem da ćemo govoriti i o aktivnostima u Vijeću ministara, a za to će nam trebati i treći partner, tj. predstavnici i trećeg konstitutivnog naroda, istakao je Dragan Čović.

 

 

 

Zambak.ba