24 Haziran 2018 Pazar
Anasayfa > Bosanski > Zavidan nivo saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Turske
Zavidan nivo saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Turske

Zavidan nivo saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Turske

29.12.2016 12:18 12 14 16 18 yazdır
Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima primila je u nastupnu posjetu ambasadora Republike Turske u Bosni i Hercegovini Halduna Koça i vojnog atašea ove zemlje u BiH brigadira Gulhanа Yilmaza.

Ministrica Pendeš je ovom prilikom izrazila dobrodošlicu ambasadoru Koçu, poželjela mu uspješnu misiju u našoj zemlji i iskazala očekivanja da će saradnja s novoimenovanim ambasadorom biti nastavljena istom dinamikom i intenzitetom kao što je bila tokom misije njegovog prethodnika.


Ministrica se zahvalila ambasadoru Koçu na doprinosu Republike Turske u jačanju reforme Oružanih snaga BiH, posebno kroz realizaciju Sporazuma vojno-finansijske saradnje, te materijalnih sredstva koja će kroz ovaj program pomoći biti na raspolaganju OS BiH. 
Na sastanku su istaknuti brojni važni projekti podržani od strane ove prijateljske zemlje, kao što su: podrška procesu školovanja i obučavanja pripadnika OS BiH na prestižnim akademijama i vojnim školama u Republici Turskoj, podrška projektima rješavanja viškova naoružanja i municije u BiH, stvaranju uslova za bolju sigurnost skladišta naoružanja i municije kroz implementaciju projekta SECUP, brojnim donacijama vojne opreme, ali i pomoći na drugim brojnim realiziranim projektima.


Tokom susreta ambasador Koç je informiran o procesu knjiženja perspektivne vojne imovine, što je uslov za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) i o nedavno usvojenom dokumentu "Pregled odbrane" čiji sastavni dio je i Plan modernizacije Oružanih snaga BiH.
Ministrica Pendeš je izrazila nadu da će R. Turska, kao NATO članica, i dalje podržavati naš reformski i evroatlantski put.


Ambasador Koç se zahvalio ministrici Pendeš na prijemu i odvojenom vremenu i istakao da Bosna i Hercegovina treba da bude ponosna na reformu odbrambenog sistema i obećao da će on, u kapacitetu i u okviru njegovih kompetencija, podržati sve važne projekte koji se realiziraju u našim odbrambenim institucijama, a posebno će podržati što skorije aktiviranja MAP-a i implementaciju Sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji i implementaciju Protokola o finansijskoj pomoći potpisanog između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske.


Izvor: Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri