Bosanski Haber Girişi : 29 Temmuz 2021 16:42

Vučić, Zaev i Rama potpisali sporazume o saradnji: Umjesto zidova izgradili smo nove mostove

Premijer Albanije Edi Rama je dodao i da je potpisan ugovor kako bi se zajedno radilo u svim okolnostima i kada se bilo ko nađe u nekoj prirodnoj katastrofi...

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama, potpisali su danas na Regionalnom ekonomskom forumu, tri sporazuma o saradnji kojim će se olakšati trgovina te omogućiti jedinstveno tržište rada i pomoć u izvanrednim situacijama. Potpisan je memorandum o razumijevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, al i memorandum o razumijevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada i sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na  Zapadnom Balkanu. 

 

Vučić je tom prilikom izrazio zadovoljstvo potpisanim sporazumima te poručio kako će Srbija biti pouzdan partner Sjevernoj Makedoniji i Albaniji na putu daljeg zbližavanja i regionalne stabilnosti za sve građane, te je istakao da svako bira svoj put, prenosi Fena. 

 

- Da smo mi pravili ovakvu inicijativu sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, optuživali bi nas da je to stvaranje velike Srbije. Ovako, pošto pravimo sa Skopljem i Tiranom, to niko normalan ne može da izgovori, rekao je Vučić i dodao da u inicijativi mogu sudjelovati svi i da je "samo dovoljno da se bude dovoljno korektno pa da se ono što nas razdvaja ne nameće kao najvažnije pitanje". 

 

Premijer Albanije Edi Rama je dodao i da je potpisan ugovor kako bi se zajedno radilo u svim okolnostima i kada se bilo ko nađe u nekoj prirodnoj katastrofi te uputio pitanje BiH i Crnoj Gori:"  Što je loše da službe sarađuju protiv nepogoda i da zajednički nastupe gdje god je to potrebno?" 

Također, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev je kazao kako tri naroda ispred sebe imaju isti put, viziju i evropske vrijednosti. Tim povodom Zaev je rekao kako je Balkan već dugo bio okružen zidovima te za potpisane sporazume dodao:" Idemo istim putem naprijed, zajedno povezani.Umjesto zidova danas smo izgradili nove mostove. Za ovo novo regionalno povezivanje dobili smo snažnu podršku poslovnih zajednica naše tri zemlje kao i biznis zajednica drugih država zapadnog Balkana i šire".