Bosanski Düzenleme Tarihi : 18 Kasım 2020 14:03 Haber Girişi : 18 Kasım 2020 14:12

U Srbiji nove mjere: Kafići i prodavnice ne rade poslije 21:00

Premijerka Srbije Ana Brnabić još ranije je istakla da će mjere važiti do 1.decembra a da će se one zavisno od brojeva zaraženih pooštravati kao i to da će uslijed pogoršanja epidemiološke slike biti moguće uvođnje i zabrane kretnja

 

Zbog pogoršanja epidemiološke situacija Srbija od večeras primjenjuje nove mjere. Mjere se tiču zabrane rada ugostiteljskog objekata, prodavnica i tržnih centara od 21:00 do 05:00. 

Poslije 21:00 dozvoljen je rad samo apotekama, dostavama brze hrane, benzinskim pumpama koje toče gorivo i privrednicima koji  rade treću smjenu. Ove mjere bit će na snazi naredne dvije sedmice. 

 

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić još ranije je istakla da će mjere važiti do 1.decembra a da će se one zavisno od brojeva zaraženih pooštravati kao i to da će uslijed pogoršanja epidemiološke slike biti moguće uvođnje i zabrane kretnja, ali da u Vladi nisu za to. 

 

 

Uz to, izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti od sada će kazne za kršenje mjera, pored inspektora, moći da piše i Komunalna policija.

Kako je najavljeno iz gradske uprave Beograda, inspekcije će se fokusirati na one koji i do sada nisu poštovali mjere i kršili prethodnu odredbu o zabrani rada ugostiteljskih objekata poslije 23 sata, piše Anadolija. 

 

 

U Beogradu su od danas ukinute i noćne linije gradskog prevoza.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti prije pet dana uvedene su kazne od 5.000 dinara za građane koji krše mjere i ne nose masku, dok su kazne za pravna lica od 50.000 do 300.000 dinara.

Prema današnjim podacima, u Srbiji su u posljednja 24 sata potvrđena 4.994 nova slučaja korona virusa, a 24 osobe su preminule.

 

 

 

 

Zambak.ba