Bosanski Haber Girişi : 25 Şubat 2021 17:36

Tursko ljubičasto selo: Koronavirus nije ušao u selo lavande

Bez obzira na to što nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, mjesna zajednica sela lavande,  primjuje sve mjere.

     

Uprkos tome što je prošle sezone oko 500 hiljada turista posjetilo selo Kuyucak, koje se nalazi u blizini turskog grada Isparta, nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom. Uz sve mjere predostrožnosti u borbi protiv koronavirusa, život u ovom selu se odvija mirnim i normalim tokom.  A u selu se dosada, također, nije primjenila mjera izolacije ili karantina.

 

 

Ljubičasto selo Isparte, u ljetnim mjesecima ugošćava više hiljada turista. U turskom selu Kuyucak, koje je poznato kao polje lavande, stanuje 261 stanovnik.

 

 

 

 

Bez obzira na to što nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, mjesna zajednica sela lavande,  primjuje sve mjere. U seoskoj džamiji se, također, stalno upozorava na poštivanje mjera. Od stanovnika sela se zahtijeva da nose maske i poštuju mjere socijalne distance.

 

To što u ovom selu nema oboljelih od koronavirusa, predsjednik mjesne zajednice tog sela Gürol Yılmaz, povezuje sa lavandom jer stanovnici sela, piju vodu lavande, koriste med i ulje proizvedene od lavande. 

 

 

 

 

 

Zambak.ba/Trthaber