Bosanski Haber Girişi : 22 Şubat 2021 17:40

Turski planinari se u spomen na Hocalı šehide popeli na planinu

- Svake godine odajemo počast Hocali šehidima, na ovom vrhu, i ove godine smo isto uradili. Ali sada odajemo počast i našoj braći Azerbejdžancima koji su poginuli u Karabahu. Ovaj naš izlazak je za sve šehide, kaže Akkuş

      

Turski planinari su se u spomen na 613 šehida, azerbejdžanskih državljana, koji su poginuli 1992. godine, u azerbejdžanskom gradu Hocali, popeli na vrh planine Haca u Nahcıvanu.

 

Komemoraciju su organizovali Klub planinara i prirodnih sportova Zirve i Udruženje za održavanje i podršku Unije azerbejdžanskog jezika, historije i kulture i Generalni konzulat Azerbejdžana Kars, za godišnjicu  masakra u Hocaliju. U ovoj organizaciji je učestvovali 15 planinara iz raznih dijelova Turske.

 

 

 

 

Planinari koji su se popeli na vrh najteže planine kažu da su to učinili za azerbejdžanske šehide.

- Hocalı šehida se prisjećamo sa zahvalnošću i poštovanjem, pisalo je na transparentu, i raširili su zastave Turske i Azerbejdžana.

Predsjednik kluba Orhan Kozan kaže kako na ovaj način odaju počast Hocalı šehidima već šestu godinu, te kako je to postalo tradicija.

 

Jedan od planinara Muhammed Akkuş ističe kako je ovaj izlazak na planinu za šehide.

- Svake godine odajemo počast Hocali šehidima, na ovom vrhu, i ove godine smo isto uradili. Ali sada odajemo počast i našoj braći Azerbejdžancima koji su poginuli u Karabahu. Ovaj naš izlazak je za sve šehide, kaže Akkuş. 

 

 

Zambak.ba/Trthaber

Foto:Anadolija/Trthaber