Bosanski Haber Girişi : 08 Mart 2021 16:14

Turska: Nova uredba o mutiranom obliku koronavirusa 

Zaraženi s nekim od novih sojeva će biti u jednokrevetnim sobama, odvojenim od onih koji su zaraženi originalnim koronavirusom...

 

 

Ministarstvo zdravstva Turske ažuriralo je vodič za koronavirus. Prema tom vodiču proces karantina završit će se bez testiranja i to ukoliko mutirani virus iz Velike Britanije ne pokaže simptome nakon deset dana. Dakle, ukoliko se nakon 10 dana karantina ne pojavi simptom kada je u pitanju britanski soj, onda će se karantin završavati bez testiranja.

 

Testiranje će se obavljati za mutirani južnoafrički i brazilski soj.

Zaraženi s nekim od novih sojeva će biti u jednokrevetnim sobama, odvojenim od onih koji su zaraženi originalnim koronavirusom.

 

Zaraženi južnoafričkim i brazilskim sojom će biti u izolaciji najmanje 10 dana, ovisno od dalnjih simpota. Na kraju ovog perioda izolacija će se završiti ukoliko rezultat PCR testa bude negativan. Nakon 10. dana kontrolni testovi će se ponovo raditi u intervalima od 48 sati, za osobe koje su  pozitivne ili su bile pozitivne.

 

Kada se radi o slučajevima s indikacijom intenzivne njege ili imunosupresije (op.a. slabiji imunitet), izolacija će se prekinuti od dana kada je uzet PCR, krajem 20. dana od početka simptoma. Ljudi čiji se period izolacije završi moći će se vratiti na posao bez obzira na PCR test.

 

Kada su u pitanju hospitalizirani PCR pozitivni slučajevi; Ako je moguće testirati, pacijent koji ima negativne PCR testove dva puta, najmanje 24 sata nakon desetog dana, moći će biti odveden u drugi odjel prekidom izolacije.

 

Nema potrebe za ponovnim testiranjem tokom tri mjeseca za one koji imaju dva negativna uzastopna testa. U nedostatku testiranja, izolacija u slučajevima s niskim imunitetom i jedinicama intenzivne njege prestat će 20. dana, a na drugim odjelima 14. dana.

 

 

 

 

Zambak.ba/Trthaber