Bosanski Haber Girişi : 19 Şubat 2021 17:32

Turska: Bračni par se 40 godina bavi ribolovstvom

- Mi smo osmanska djeca. Raditi se mora. Radim zajedno sa svojim mužem, i sve smo postigli svojim trudom i radom. Uvijek smo ovako radili, i ja sam mnogo zadovoljna svojim životo, kaže Ayşe.

 

Bračni par Ayşe i Mehmet Özbaşı, žive već 40 godina u sretnom i skladnom braku, u turskom gradu Aydın. Iako imaju po 64 i 65 godina, oni i dalje nastavljaju da se bave ribolovstvom.

Na granici između gradova Aydın i Muğla nalazi se jezero Bafa, gdje bračni par lovi ribe. Ayşe i Mehmet koji o svom braku i radnim navikama pričaju sa puno entuzijazma, već 40 godina love ribe, veslajući na čamcu.

 

 

 

Bračni par živi u skromnoj kućici pored jezera, i ujutro sa prvim zrakama sunca idu da love. Iako je veslanje težak posao, Ayşe to obavlja bez imalo problema. Dok Ayşe vesla, njen muž Mehmet baca mrežu u jezero, i lovi ribe. Uglavnom love jegulje, smuđ i cipal.

Do podne love ribe, a nakon toga se vraćaju kući, gdje Ayşe obavlja kućne poslove, a njen muž prodaje ribe. Kada god imaju slobodnog vremena, oni idu da love. Ayşe i Mehmet koji žive zajedno već 40 godina, kažu da im je cilj da nastave sa ribolovom sve dok ih zdravlje služi.

 

 

Mehmet se, nakon što je odslužio vojni rok oženio. Kupio je jedan čamac i počeo je da se bavi ribolovom.

Rekao je i kako je sretan što taj posao obavlja zajedno sa svojom suprugom Ayşe.

- Zapravo naš posao i nije toliko težak, ali vjetrovito vrijeme malo stvara nelagode. Kada vode uđe u čamac ne možemo da isplovimo, kazao je Mehmet.

Dodao je i kako mnogo voli svoju suprugu.

- Mnogo volim svoju suprugu. Oženili smo naša dva sina, i ostali smo nas dvoje. Ne zna se kad će ko umrijeti, ali ja često kažem, 'bolje da ja odem prije tebe'. Da ona umre, ja nikako ne bih mogao boraviti u kući, rekao je Mehmet.

 

 

 

Ayşe je rekla da je pobjegla od kuće i tako se udala, ali da je sa svojim mužem čitav život sretna.

Mehmet govori kako je bilo i loših i dobrih dana, ali da je njihov brak uprkos tome bio jako dobar.

- Dva sina smo othranili ovim poslom. Kada smo prvog sina ženili, imali smo nekoliko životinja, i prodali smo ih. Ništa nam nije ostalo.. A kada smo ženili mlađeg sina, nismo imali ništa, i zadužili smo se. Dug smo vraćali sa 5 kilograma ribe svakog dana, umjesto novca. Kada ima ljubavi i poštovanja, sve ide kako treba, kaže Mehmet, i dodaje kako se slažu lijepo.

- Kada sam ja ljut, ona je smirena. Naš brak tako funkcioniše. Sad brakovi nažalost, drugačije funkcionišu, brak je postao kao dječija igra. Koliko smo mi godina u braku, i naravno da je bilo svađe i prepirki, ali smo nastavili svoj put, kaže Mehmet.

 

Nastavljajući ovu divnu priču o svom braku, Mehmet kaže kako mnogo požele jedno drugo, ukoliko jedno od njih dvoje negdje ode.

 

 

 

- Svugdje idemo zajedno, radimo zajedno. Ona je moja desna ruka, a ja njena lijeva ruka. Mi smo jedno. Bit ćemo, ako Bog da, ovako sretni do kraja života, kaže Mehmet.

Ayşe priča kako je ona osmansko dijete i kako njoj ništa nije teško raditi.

- Mi smo osmanska djeca. Raditi se mora. Radim zajedno sa svojim mužem, i sve smo postigli svojim trudom i radom. Uvijek smo ovako radili, i ja sam mnogo zadovoljna svojim životo, kaže Ayşe.

 

 

 

Zambak.ba/Yenisafak