Bosanski Düzenleme Tarihi : 06 Kasım 2020 17:30 Haber Girişi : 06 Kasım 2020 17:35

"Stara dama" puni 140 godina: Monografija o životu jedne škole

U okviru obilježavanja 140 godina postojanja Prva sarajevska gimnazija promovisala je monografiju. Ovaj datum je izabran jer je škola svoja vrata za učenike otvorila davnog 6.novembra 1879. godine.

/Facebook/Prva gimnazija

 

 

“ Monografija sadrži sve najvažnije podatke o Prvoj gimnaziji kao prvoj sekularnoj i multikonfesionalnoj školi u Bosni i Hercegovini, od njenog osnivanja u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije sve do najnovijih vremena kada je posvećena modernim izazovima, internacionalnoj saradnji i učešću u brojnim kulturnim projektima”, saopšteno je iz sarajevske Prve gimnazije.

 

Monografija je, ističu, podijeljena u četiri dijela i donosi važne informacije o historiji ove škole, njenom osnovanjuj, počecima, prvim direktorima i učenicima a zatim i o njenom razvoju kroz turbulentne decenije 20.stoljeća kada je stvarala svoju tradiciju i učvršćivala repuaciju jedne od vodećih obrazovnih ustanova u našoj zemlji.

 

 

/Facebook/Prva gimnazija

 

 

“U monografiji će biti i informacije o manifestacijama od kojih su neke nadmašile srednjoškolske okvire, poput Gimnazijade, o intenzivnoj međunarodnoj saradnji, i naposljetku, o obilježavanju jubileja – 140 godina njenog postojanja. Živopisne fotografije kao i vrijedni faksimili iz muzejskog arhiva Prve gimnazije samo pokazuju s koliko samosvijesti o svojoj društvenoj i kulturnoj ulozi ova institucija gradi svoju reputaciju. Ovom monografijom popularna sarajevska „stara dama“, s distance od punih 140 godina, priča svoju priču o istrajnosti, nadi, plemenitosti i znanju koje je strpljivo njegovala i koji su nadživjeli sve historijske ponore učinivši je jednim od neprolaznih simbola grada Sarajeva”,naveli su iz Prve gimnazije.

/Facebook/Prva gimnazija

 

 

Zambak.ba