Bosanski Düzenleme Tarihi : 17 Kasım 2020 12:05 Haber Girişi : 17 Kasım 2020 12:20

Srebrenica: Izgradnja Centra za stare osobe

Centar za stara i nemoćna lica MFS-EMMAUS gradi se u saradnji sa organizacijom Stichting “Proplan” iz Nizozemske koja ujedno finansira i projekat “Ljubav za majke Srebrenice”

 

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica doniralo je finansijska sredstva za izgradnju bungalova-kućice kao dijela kompleksa Centra za stare osobe koji Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS gradi u Potočarima, u Srebrenici, a čije je otvaranje planirano u julu 2021. godine.

 

/Facebook/MFS-EMMAUS 

 

Radi se o vrijednoj donaciji čija je realizacija već pokrenuta. Kako su naveli iz Udruženja Međunarodno forum solidarnosti - EMMAUS, ovih dana je izvršeno razmjeravanja i ugradnja temelja za ovaj objekat, te slijedi još posla oko izgradnje tog centra. 

Ovaka vid podrške je, naglašavaju oni, jak vjetar u leđa za nastavak i što skoriju realizaciju projekta. 

 

/Facebook/ MFS-EMMAUS 

 

Centar za stara i nemoćna lica MFS-EMMAUS gradi se u saradnji sa organizacijom Stichting “Proplan” iz Nizozemske koja ujedno finansira i projekat “Ljubav za majke Srebrenice”.

 

Majke/korisnice projekta će imati prednost pri samom smiještanju u centar i biće uključene u sve vidove zaštite i usluge koje će centar pružati. Korisnici će imati socijalnu i profesionalnu podršku 24 sata sedam dana u sedmici, a imat će i medicinske usluge u sklopu centra u ambulanti koja je počela sa radom.

 

/Facebook/MFS-EMMAUS 

 

Kapacitet centra je 80 osoba. Kompleks će sadržavati jedan objekat sa jednosobnim apartmanima (36 apartmana), objekat za lica sa invaliditetom (osam dvokrevetnih soba), restoran sa kuhinjom i upravom, osam kuća za četiri osobe, objekat za kreativne radionice, te ostali popratni objekti kao što su vešeraj, kotlovnica, magacin i slično.

 

- Najsavremeniji centar ovog tipa je osmišljen po evropskim standardima i svaki dan se diže iz zemlje poprimajući spoj funkcionalnog i modernog. Kompleks kojem će moći pozavidjeti svjetski centri za brigu i njegu starijih osoba predstavljat će veliki iskorak u lokalnoj zajednici, a njegovo otvaranje planirano je u julu 2021. godine, zaključeno je iz EMMAUS-a.

 

/Facebook/MFS-EMMAUS

 

 

Zambak.ba