Bosanski Haber Girişi : 04 Şubat 2021 16:53

Sjeverna Makedonija: Zaev nagovijestio odgađanje popisa stanovništva

Dok vlasti razmišljaju o odgađanju popisa stanovništva za mjesec ili mjesec i po, opozicija zahtjeva da se popis odgodi za proljeće iduće godine ili da se obavi elektronskim putem...

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev ostavio je danas mogućnost odlaganja popisa stanovništva za mjesec ili dva. 

Najprije je popis stanovništva u Sjevernoj Makedoniji planiran za april no nakon što je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski pozvao vlast da nađu kompromis, odnosno da vlast pristane na zahtjev opozicije za odlaganje popisa do maja ili juna a da ga opozicija ne bojkotuje, stav Zorana Zaeva se, također, promijenio.

 

 

- OK, ja sam uvijek spreman. Sve je vrijedno za razmišljanje. Znamo da se ljeti popis ne sprovodi, u septembru je kampanja, a u oktobru predizborni period za lokalne izbore. Da razmislimo za mjesec, mjesec i po, da zavšimo negdje do sredine jula. Već vidim da je opozicija to odbila, rekao je Zaev novinarima, prenosi Danas.rs.

 

Dok se vlasti pokušavaju osredotočiti na odgađanje popisa stanovništva za mjesec ili mjesec i po, najveća opoziciona partija VMRO DPMNE, zatražila je da popis bude odložen za proljeće naredne godine ili da se obavi elektronski zbog koronavirusa. 

 

- Ništa se neće desiti ako za nekoliko mjeseci bude odložen popis koji je planiran za april ove godine. Apelujemo na razum, a ukoliko razum ne postoji, da popis bude odložen za 2022, apelujemo na Vladu i nadležne u parlametu da prihvate predlog opozicije za elektronski popis, rekao je Mickoski novinarima.