Bosanski Haber Girişi : 29 Mart 2021 11:22

(REAKCIJE) Crnogorski mitropolit Mihailo: U Srebrenici je bio genocid - ako to ne osudimo onda nismo ljudi

Nakon što je ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimir Leposavić izjavio da će priznati genodic u Srebrenici kada se to "nedvosmisleno utvrdi", reagovao i je mitropolit Mihailo, ističući da se u Srebrenici desio genocid....

 

Nakon što je ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimir Leposavić,kao odgovor na poslaničko pitanje DPS-a, - da li je kao prvi čovjek tog resora spreman da prizna i privati da se u Srebrenici desio genocid i da li pokazuje spremnost da se pokloni žrtvama, kazao da je spreman da prizna da se u Srebrenici desio genocid ako se to "nedvosmisljeno utvrdi", počele su stizati brojne reakcije. 

 

Državna opozicija je zatražila ostavku Vladimira Leposavića, dok iz aktuelne vlade i dalje šute. 

Ovakvim izjavama, prvi čovjek tog resora, doveo je u pitanje i kredibilitet Haškog tribunala ali i Međunarodnog suda pravde.  Na takvu izjavu reagovali su mnogi. Tako i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve, Mihailo. 

 

Mitropolit Mihailo istakao je da diže glas protiv negiranja zločina u Srebrenici, kao hrišćanin koji svjedoči Hrista i propovijeda jevanđelje ali i kao čovjek koji voli svoj narod, ali i sve druge narode, navodi  Portalanalitika.me.

 

Mitropolit crnogorski, pozvao je "krvomutnike iz crnogorske Vlade i samu Vldu da se ne otvaraju stare rane; u Srebrenici je bio genocid"

 

- To jeste bio i bit će za sva vremena dok je ljudi. Danas je groblje žrtava genocida u Srebrenici jezivo mjesto koje pokazuje i opominje da je zlo među nama, i čeka priliku da se očituje na najsvirepiji način. Neka je pokoj duši svim nevino stradalim srebreničkim žrtvama, od metka i kame bezdušnih ljudi koji se ljudima ne mogu nazvati.  Negirati danas taj užasni zločin, zločin je sam po sebi, pa učinila to Vlada Crne Gore ili neki njen ministar. Ako ne osudimo ovo djelo onda nismo ono što jesmo - ljudi, zaključio je Mihailo, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve. 

 

Osim mitropolita Mihaila, reagovala je i Američka ambasada u Podgorici. Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država pozvali su Vladu Crne Gore da zauzme jasan stav o genocidu u Srebrenici te su izrazili očekivanje da se bez oklijevanja osudi zločin te da se nazove genocidom. 

Reakcija je stigla i od predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. On je Leposavčevu izjavu osudio te pozvao glavnu opozicionu stranku, koju predvodi upravo Đukanović, da pokrenu inicijativu za usvajanje zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida. 

 Također, Bošnjačka stranka Crne Gore izjavila je kako je poricanje genocida neprihvatljivo i da to ne može dopustiti kao zemlji koja je svoj pravac okrenula ka Europi. 

 

 

 

 

Zambak.ba