Bosanski Haber Girişi : 27 Ocak 2021 12:22

Predsjednik Republike Turske Erdoğan se prisjetio žrtava genocida u BiH, Ruandi i Holokaustu

- Treba da se kaže „stop“ islamofobiji i ksenofobiji koja se posebno povećala u posljednje vrijeme utjecajem digitalnih platformi i medija, kazao je predsjednik Turske

 

Ured za komunikaciju Predsjedništva Republike Turske je na svojoj internet stranici objavilo video s porukom predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, u spomen stradanja žrtava u Holokaustu. Erdoğan u videu, između ostalog, kaže kako Međunarodna zajednica treba da se pokrene kako se više ne bi ponovile tragedije kao što su one u Holokaustu, Bosni i Hercegovini, Ruandi i Kambodži.

 

Predsjednik Erdoğan je rekao da čovječanstvo prolazi kroz težak period.

 

- Pored pandemije koronavirusa, tu je i virus rasizma koji se kako vrijeme prolazi sve više širi. Ozbiljno se povećava broj nasilja nad bogomoljama kao što su džamije, crkve, sinagoge. Zločini iz mržnje prema segmentima društva s različitim etničkim identitetom, religijom, jezikom i izgledom povećavaju se iz dana u dan. Rasistički teror se pretvorio u sigurnosnu prijetnju koja dinamizira socijalni mir i volju za zajedničkim životom, kazao je Erdoğan.

 

Erdoğan se prisjetio i žrtava koje su stradale u genocidima.

- Milioni izgubljenih života u genocidima u Holokaustu, Bosni, Ruandi, i Kambodži, su se manifestirali sa sistematskom diskriminacijom i sve većim govorom mržnje mnogo prije. Svaki od ovih genocida je primjer koji podsjeća na Međunarodnu zajednicu i njenu odgovornost. Suzbijanje govora mržnje zajednička je odgovornost ne samo žrtava već čitavog čovječanstva, rekao je Erdoğan.

 

Dodao je i da Međunarodna zajednica mora da se pokrene kako se ne bi ponovile tragedije poput onih u Bosni i Hercegovini, Holokaustu, Ruandi i Kambodži.

 

- Treba da se kaže „stop“ islamofobiji i ksenofobiji koja se posebno povećala u posljednje vrijeme utjecajem digitalnih platformi i medija, kazao je predsjednik Turske.

 

Rekao je i da je Ministarstvo vanjskih poslova Turske i Ured za komunikaciju Republike Turske osnovali projekat kako bi doprinijeli u borbi protiv zločina iz mržnje, te se još jednom prisjetio žrtava i izrazio duboko žaljenje za onim što se desilo. 

 

- Ovom prilikom se s poštovanjem sjećam žrtava nastradalih u genocidima, i nadam se budućnosti u kojoj će prestati sve vrste diskriminacije, a zločini protiv čovječnosti neće biti doživljeni, naglasio je Erdoğan.

 

Na internet stranici „weremember.gov.tr“ će se moći vidjeti informacije, dokumenti i slike koje će objašnjavati događaje u genocidima u Holokaustu, Ruandi, Srebrenici i Kambodži.

 

 

 

Zambak.ba/TRTHaber.com.tr.