Bosanski Haber Girişi : 23 Şubat 2021 15:08

Patka pastir: Sa ovcama pase, jede, spava i čuva ih od nepoznatih ljudi i životinja

Otac dvoje djece, i vlasnik ovaca Hasan Çalın, kaže da patka skoro dva mjeseca ide s ovcama na ispašu, i da ne dozvoljava nepoznatim ljudima, i životinjama da im se približavaju...

 

U mjestu Alaşhir koje se nalazi u blizini turskog grada Manisa, patka stara dvije godine, čuva stado ovaca. Patka koja okuplja ovce koje se odvoje od stada, ni u štali ne dozvoljava nikome da im se približava.

 

Hasan Çalın, stanovnik Alaşehira, bavi se stočarstvom, i patka koju hrani već dvije godine, čuva stado ovaca. Patka sa stadom ide na ispašu, a nakon toga se zajedno s njima vraća u štalu, gdje i spava. Kada se neko nepoznat približi ovcama, ona krene da ga napada, i galami kako bi upozorila vlasnika.

 

 

 

 

Otac dvoje djece, i vlasnik ovaca Hasan Çalın, kaže da patka skoro dva mjeseca ide s ovcama na ispašu, i da ne dozvoljava nepoznatim ljudima, i životinjama da im se približavaju.

- Ako se ovcama nepoznata osoba ili životinja približi ona napada i galami, kazao je Hasan.

 

Hasan se već 50 godina bavi stočarstvom ali, sa ovakvim slučajem se ranije nije susreo. 

 

- Prije otprilike dva mjeseca odveo sam ovce na ispašu. Dok su ovce pasle travu, vidio sam da se među njima nalazi i jedna patka. Bio sam na jednom pašnjaku blizu kuće. Rekao sam vjerovatno je i ona došla da pase, nisam pridavao značaj tome, kaže Hasan. 

 

 

 

Tu večer, kaže Hasan, odveo je ovce kući a zajedno sa njima u štalu je ušla i patka. 

 

- Ni ja je nisam izbacio. Sljedeće jutro sam opet odveo ovce na ispašu, i patka je opet htjela s njima da ide na pašnjak, i ja je nisam dirao. Od tada je počela da živi sa ovcama, rekao je Hasan.

 

Patka, pojašnjava Hasan, sa ovcama pase, jede, spava  i živi pod istim krovom a veterinar mu je poručio da pusti da patka bude čuvar ovaca. 

 

- Veterinara je prije nekoliko godina negdje ujela patka, i meni je rekao da pustim psa, a da dovedem patku da ih čuva, ja sam ga upitao zbog čega, i on mi je pokazao ugriz patke na nozi, kaže Hasan.

 

 

 

 

 

 

 

Zambak.ba/Yenisafak