Bosanski Haber Girişi : 22 Şubat 2021 17:14

Papagaj 14 godina na ramenu svog vlasnika: Naučio blizu 500 riječi

Kuddusi Issa već 14 godina ima svog prijatelja na ramenu sa kojim doručkuje, radi i razgovara. Njegov papagaj dio je njegove porodice...

 

Kuddusi Issi, vlasnik radnje, živi u mjestu Bor, koje se nalazi u okolini turskog grada Niğde, već 14 godina na svom ramenu nosi papagaja koji zna oko 500 riječi, koji uči dove i ilahije. Papagaj kupcima koji dođu u radnju govori neke riječi, kao što su 'dobrodošli', 'hadžija je ovdje', 'doviđenja'.

 

Kuddusi Issi, koji ima radnju sa suhim voćem, kaže da je papagaja imena Paša uzeo još prije 14 godina, te da ga smatra članom svoje porodice. Kazao je kako papagaj već 14 godina provodi na njegovom ramenu, i da s njim provodi vrijeme i na poslu i u kući.

 

 

 

Papagaj zna blizu 500 riječi, i ponaša se tako da ga drugi zavole.

- Papagaj koketira s ljudima kako bi ga zavoljeli. On ne može odustati od nas, ni mi ne možemo odustati od njega. Gdje god ja idem, i on ide sa mnom. Kada se ujutro probudi kaže 'hajde babo da idemo u radnju, hajde da idemo kući, smrzle su mi se noge, hajde da uđemo unutra'.. Kada kupci uđu u radnju pozdravlja ih, govori 'dobrodošli, doviđenja, hadžija je ovdje'. Posjeduje više osobina nego što jedan čovjek posjeduje, kazao je Issi.

 

To je jedna, priča Issi, lojalna i ljubomorna životinja.

 

- Razgovara, uči dove, zikr, uči ilahije. On je moj prijatelj, moje dijete, kaže Issi.

 

 

Dodao je kako papagaj uči riječi koje oni izgovaraju.

 

- Ne psuje. Ima neki svoj svijet. Prilagođava se našem svijetu, zajedno s nama doručkuje, zajedno s nama jede. Pokaže šta želi i mi mu to damo, kaže vlasnik papagaja.

Rekao je i da je ljubomoran na njegove unuke.

 

- Kada ne obraćam pažnju na njega odmah se ljuti. Ljubomoran je na moje unuke, ne želi da ih volim. Odmah se okrene i ode, ili pokušava da im naudi, kaže Isii, i dodaje kako je on član njihove porodice, jedinac.  

 

 

 

 

Zambak.ba/Yenisafak