Bosanski Haber Girişi : 31 Mart 2021 10:39

O izboru Bogića Bogićevića pisao i njemački list Sueddeutsche Zeitung: Moralna i politička sramota za čitav grad

Njemački mediji o izboru Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva...

 

O izboru gradonačelnika Grada Sarajeva pisali su i inostrani mediji. Tako je o događaju iz prošle sedmice, odnosno o izboru Bogića Bogićevića pisao njemački  Sueddeutsche Zeitung.

Mnogi u Sarajevu, Bogića Bogićevića su vidjeli kao idealnog gradonačelnika-čovjeka koji je iznad korupcije i ometajućeg nacionalizma etničkih grupa. Ali, igra spletki, dovela ga je do povlačenja candidature, napisao je Tobias Zick za njemački Sueddeutsche Zeitung.

 

Protestna vožnja

 

Duga kolona automobila protutnjala je Sarajevom, glavnim gradom, kako piše njemački list, “kronično podijeljene države Bosne i Hercegovine. Vozači su protestima pokazali solidarnost sa Bogićem Bogićevićem, čovjekom sa kojim su mnogi građani Sarajeva povezali nadu u novo postnacionalističko doba.

 

- Vi ste naš gradonačelnik,  bilo je napisano  na ogromnim plakatima ispod Bogićevićevog portret, ali, kako piše SZ,  to vjerovatno neće biti od koristi.

 

Bogićević, navodi list, čija je funkcija gradonačelnika izgledala samo formalno, izjavio je da više neće biti dostupan, s obzirom na "političke igre" koje su se dogodile prošle sedmice, on više ne vidi osnovu za to.

Njemački list Sueddeutsche Zeitung, podsjeća kako u Bosni I Hercegovini Bogića Bogićevića mnogi smatraju legendom otkako je u martu 1991. Godine, odlučno rekao “ne”, srpskom nacionalističkom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

 

Bogićević je u to vrijeme bio predstavnik BiH u Predsjedništvu Jugoslavije, te je ostala upamćena njegova čuvena rečenica:"Ja sam Srbin, ali ne po profesiji."

 

Odakle je sve krenulo

 

Velika pomutnja, navodi njemački lsit, dogodila se kada je na prošlogodišnjim lokalnim izborima u BiH SDA ( op.a Stranka demokratske akcije), izgubila dugoročnu većinu u Sarajevu. Nju je tada pobijedila Četvorka, koje su dogovorile da Bogić Bogićević bude kandidat za gradonačelnika.

 

Izbor Bogića Bogićevića, kako piše Sueddeutsche Zeitung, smatrao se pukom formalnošču. Međutim, tajno glasanje nije omogućilo dovoljno glasova za većinu, što je rezultiralo prekidanjem sjednice, nakon čega je kandidat Bogić Bogićević, lideru SDP-a Nerminu Nikšiću napisao pismo ostavke te istakao kako je “njegova kandidatura postala kamen spoticanja u koaliciji četvorke”.

Neslaganje Četvorke, navode Njemci, što se vidjelo na glasanju, pokazalo je da “Bogićević vjerovatno nije željeni kandidat”.

Nedugo zatim sjednica Gradskog vijeća Sarajeva se nastavila pri čemu je većina izabrala Bogićevića za gradonačelnika. No, odluku Bogića Bogićevića to nije moglo promijeniti. Njegovo povlačenje, kazao je on, je konačno.

 

U pismu koje su razni mediji objavili, Bogićević se zahvalio građanima Sarajeva na "masovnoj podršci" koju je dobio tokom ovih "teških trenutaka".

Istovremeno je pohvalio proteste građana koji su demonstrirali ne samo za njega, već i protiv "na mnogo načina kriminalne politike koja se godinama vodi u našem gradu i u kojoj su građani mali", navodi SZ.

 

Njegovo povlačenje, za koje se odlučio "teška srca”, kako piše SZ,  za njega je "jedini časni odgovor na te pokušaje da me lično i politički ponize".

 

Njemački novinar u Sueddeutsche Zeitung novinama svoj tekst završava I reakcijom bh. režisera Dine Mustafića, koji je napisao:- Ovo je velika politička i moralna sramota za čitav grad.”

 

 

 

 

Zambak.ba