Bosanski Düzenleme Tarihi : 20 Kasım 2020 16:20 Haber Girişi : 20 Kasım 2020 16:32

NATO: Američke trupe ostaju na Kosovu

Iz NATO-a su, kako pišu tamnošnji mediji, poručili da su saveznici posvećeni održavanju svojih snaga u misiji KFOR koja se sastoji od više od 3.000 vojnika

Iako je Američko Ministarstvo odbrane započelo planiranje povlačenja američkih trupa iz Iraka i Afganistana, nakon odluke odlazećeg predsjednika SAD Donalda Trumpa, iz NATO su potvrdili da se ne očekuje se da će se isto dogoditi i sa Kosovom.

 

 

Iz NATO-a su, kako pišu tamnošnji mediji, poručili da su saveznici posvećeni održavanju svojih snaga u misiji KFOR koja se sastoji od više od 3.000 vojnika.

 

"NATO je u potpunosti posvećen bezbijednosti Kosova. Mi redovno vršimo procjenu naše misije KFOR i na osnovu toga svi saveznici se slažu da treba da održimo trenutne snage od približno 3.000 vojnika. U skladu sa mandatom UN, naša misija KFOR će nastaviti da pruža mirno i sigurno okruženje, i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu“, rekao je neimenovani zvaničnik NATO za portal Zeri.

 

 

/Kosovo-online

 

 

Za NATO je važan dijalog između Kosova i Srbije, za koji kažu da u potpunosti podržavaju.

 

"NATO, također, u potpunosti podržava nastavak dijaloga uz posredovanje EU između Beograda i Prištine. To je od kritičnog značaja za Beograd i Prištinu, ali i za regionalni mir i bezbednost“, dodaje on.

 

 

Iz Kosovskog centra za bezbednosne studije kažu da za sada ne postoji opasnost od povlačenja američkih trupa sa Kosova, ali direktor ovog centra Mentor Vranjoli kaže da domaćim institucijama treba da bude jasno da KFOR nema vječni mandat na Kosovu i da moraju da izgrade odbrambene kapacitete kako bi bile spremne da sačuvaju suverenitet.

 

- Izgleda da je opasnost od povlačenja američkih trupa sa Kosova relativno mala. Međutim, institucije Kosova treba da budu svesne da KFOR nije misija sa vječnim mandatom i da neće zauvijek ostati na Kosovu. Stoga, treba intenzivirati napore na izgradnji punih odbrambenih kapaciteta. Kosovo treba što prije da bude spremno da brani svoj suverenitet od bilo koje prijetnje na koju može naići. A da bi se to obezbjedilo, Ministarstvo odbrane svakako treba da bude transparentno u koracima koje preduzima, rekao je Vranjoli.

 

/Nezavisne 

 

 

 

Opasnost od povlačenja američkih trupa sa Kosova odbacuje i poznavalac pitanja bezbijednosti Nuredin Ibiši.

 

Iako je Trampova odluka o povlačenju trupa iz Afganistana i Iraka neočekivana, Ibiši kaže da je Kosovo slučaj sui generis i da se američki interesi na Kosovu razlikuju od onih vezano za te dvije države.

 

Poznavalac bezbjednosnih pitanja ocjenjuje da je Balkan region u kojem brzo mogu nastati neredi, dok je boravak američkih trupa u na Kosovu, između ostalog povezan i sa uticajem koji Rusija pokušava da proširi na ovaj region.

 

"Slučaj Kosova je poseban slučaj i mislim da neće doći do povlačenja američkih trupa jer su njihovi interesi veliki i jer je Balkan mjesto u kojem brzo može doći do nereda zbog neriješenih pitanja ili zbog miješanja Rusije, koja je agresivnija i zbog toga SAD neće odustati od prisustva na Kosovu, bilo kao misija KFOR-a ili sa američkom bazom Bondstil“, rekao je Ibiši.

 

 

/kosovo-online

 

 

 

Povlačenje američkih trupa sa Kosova je ponovo postala tema dana početkom ove godine  kada je vlada, tada na čelu sa Aljbinom Kurtijem, odbijala da povuče takse nametnute Srbiji, zbog kojih je blokiran dijalog u Briselu.

 

 

Američki senator David Perdu je bio taj koji je izjavio da ako vlada Kosova ne povuče takse, onda će SAD razmotriti svoje prisustvo na Kosovu.

 

 

- Već više od dve decenije, američke snage pomažu u očuvanju mira između Kosova i Srbije. Sada, nakon historijskog napretka, Kosovo treba da učini svoj dio i da odbaci sve takse nametnute Srbiji. Ako Kosovo nije u potpunosti posvećeno miru, onda SAD treba da razmorti svoje prisustvo u ovoj zemlji, napisao je tada Perdu na Twitteru, a to je odmah proslijedio i specijalni izaslanik SAD za dijalog Kosovo-Srbija Richard Grenel, pružajući svoju podršku ovoj izjavi.