Bosanski Düzenleme Tarihi : 29 Aralık 2020 16:03 Haber Girişi : 29 Aralık 2020 16:09

Nacrt zakona o priznanju genocida u Srebrenici se nije našao na dnevnom redu u Parlamentu Crne Gore

Činjenica da se zakon ne nalazi na dnevnom redu parlamenta gleda se kao rezultat efikasnosti stranaka etničkih Srba u Vladi Crne Gore

 

Vladajuća koalicija u Crnoj Gori nije prihvatila nacrt koji je pripremila Bošnjačka stranka (BS) o priznanju genocida u Srebrenici.
U izjavi koju je povodom tog pitanja objavila Bošnjačka stranka, navedeno je da je crnogorska vlada, koja nije željela priznati genocid u Srebrenici, koji je presudom Međunarodnog suda definiran kao genocid, dala poruku da "ne želi stvarno pomirenje i nije spremna suočiti se s prošlošću".

U izjavi je također istaknuto da je nepriznavanje genocida u Srebrenici "stavilo je soli na rane 8.372 bošnjačke porodice koje su izgubile život."

 

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović rekao je da će Crna Gora preduzeti snažan i važan korak ka očuvanju trajnog mira u regionu priznavanjem genocida koji se dogodio u Srebrenici.

 

Činjenica da se zakon ne nalazi na dnevnom redu parlamenta gleda se kao rezultat efikasnosti stranaka etničkih Srba u Vladi Crne Gore.

 

Crnogorski parlament izdao je deklaraciju u vezi sa Srebrenicom 2009. godine, ali u toj deklaraciji nisu spomenuti događaji u julu 1995. godine kao "genocid".

 

 

 

Zambak.ba