Bosanski Haber Girişi : 29 Mart 2021 10:10

Na Kosovo putem COVAX mehanizma stiglo 24.000 AstraZeneca vakcina

Prvi kontigent stigao je kroz COVAX mehanizam, a Kosovu bi tim programom trebalo biti isporučeno ukupno 100.800 doza vakcina...

 

Na prištinski Međunarodni aerodrom "Adem Jashari" sinoć je stigao prvi kontigent od 24.000 doza AstraZeneca vakcina protiv koronavirusa, saopštio je to Radio Slobodna Evropa

Prvi kontigent stigao je kroz COVAX mehanizam, a Kosovu bi tim programom trebalo biti isporučeno ukupno 100.800 doza vakcina. 

 

Plan imunizacije građana Kosova odvijat će se u tri faze. U prvu fazu spadaju zdravstveni radnici i građani stariji od 80 godina, druga faza su osobe od 65 do 79 godina, hronični bolesnici, nastavno osoblje i sigurnosne snage. U trećoj fazi počinje masovna imunizacija građana. 

 

- Dolazak vakcina na Kosovo je dobra vijest nakon mnogih napora našeg Ministarstva zdravlja. Distribucija bi se trebala brzo odvijati u skladu sa strategijom imunizacije, koja postavlja prioritete vakcinacije. Zahvaljujem našim međunarodnim partnerima na podršci, napisao je Avdullah Hoti, bivši premijer Kosova,  na svom Twitter profilu. 

 

 

 

 

Zambak.ba/RSE 

Foto: Twitter/EU Kosovo