Bosanski Düzenleme Tarihi : 20 Kasım 2020 12:44 Haber Girişi : 20 Kasım 2020 15:28

Muzičar iz Kirgistana klipom pokazao ljubav prema Turskoj

Pjesmom i slikama ovaj umjetnik je izrazio ljubav prema Turskoj od historije pa sve do danas

 

Muzičar iz Kirgistana Turdakun Niazaliev 2016. godine izabran je za umjetnika godine. Tečno govori turski jezik i veliki je zaljubljenik u Tursku. U čast Turske napravio je video klip  predsjednika Republike Turske Recep Tayyip Erdogana. Klip je nazvao "Velika Turska". 

Klip je privukao je veliku pažnju na društvenim mrežama a govori o Turskoj i njenim vladarima od Metehana, koji je bio osnivač turske armije do danas aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

 

 

 

 

 

Pjesma govori sljedeće: 

 

O hrabro srce Metehanu,

O veliki slavni Oğuz hanu

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ertuğrul i Osman han

zakonodavac Sultan Sulejman 

Fatih Sultan Mehmed han,

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Abdul Hamid, Erbakan,

I onaj koji je silu napravio još većom

Recep Tayyip Erdoğan

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Krene li dušman na ummet, Turska se suprostavlja,

Kada se ummet suoči sa padom, Turska je podrška

Kad izbjeglica dolaze, Turska otvara vrata

Za jetime i siromašne,

Turska zrači merhametom.

 

 

 

 

Recep Tayyip Erdoğan,dvanaesti predsjednik Republike Turske. Na poziciji predsjednika je od 2014. godine, a od 2003. do 2014. bio je premijer. Također je bio na dužnosti gradonačelnika Istanbula od 1994. do 1998. godine i jedan je od utemeljitelja vodeće Stranke pravde i razvoja ( AKP). 

 

 

Recep Tayyip Erdoğan

 

Necmettin Erbakan, bio je turski političar, inžinjer i akademik. Na poziciji premijera Turske bio je od 1996. do 1997. godine. Osnivač pokreta Millî Görüş (Nacionalni pogled). Osim politike bavio se i mentorstvom, pa je tako bio i mentor sadašnjem predsjedniku Republike Turske Recep Tayyip Erdoğanu.

 

 

Necmettin Erbakan

 

 

Abdul Hamid II, osmanski sultan: Abdul Hamid II sultanom postaje 31.augusta 1876. godine poslije smjene brata Murata V, Produžio je opstnnak Osmanskog carstva u njegovom najtežem periodu.

 

 

Abdulhamid II 

 

 

Fatih Sultan Mehmed II zvani el-Fatih odnosno Osvajač je bio turski sultan,  koji je osvojio Konstantinopolje.  Mehmed II. je rođen u Edirneu, tada glavnom gradu osmanske države, 29. ožujka 1432. godine. Njegov otac je bio sultan Murat II, a majka Huma Hatun. Kada je imao 11 godina poslan je u Amasju da pohađa školu i stekne iskustvo što je bila praksa i ranijih sultana. Mehmed II. postaje sultan prvi put 1444. godine poslije abdikacije svog oca Murata II. Nakon pada Konstantinopola osnovao je mnoga sveučilišta u gradu, od kojih su neka i danas aktivna. Grob Mehmeda II. se nalazi u Fatihovoj džamiji u Istanbulu; također i Most Sultana Mehmeda je nazvan po njemu.

 

 

Fatih Sultan Mehmed II

 

Sulejman I. zvani Veličanstveni bio je osmanski sultan. Poznat na zapadu kao zakonodavac. Sulejman I. dolazi na tron poslije smrti oca Selima I. 22. septembda 1520. godine. Već 1521. godine osvaja Beograd. 

 

 

Sulejman I (Sulejman Veličanstveni)

 

 

 

Osman I. Gazi, osmanski emir i sultan, osnivač osmanske dinastije i prvi sultan Osmanskog Carstva. Po njegovom imenu kasnije se nomadsko tursko pleme kojim je vladao prozvalo Osmanlijama. 

 

 

Osman I Gazi 

 

 

Ertuğrul Gazi, isto poznat kao Ertoğrul ili Erthogrul, bio je otac Osmana I, osnivača Osmanskog carstva. Godine 1227. naslijedio je vodstvo Kayi plemena Turaka Oğuza, nakon što se u rijeci Eufrat,  bježeći pred mongolskim prodorom, utopio njegov otac Süleyman. Ertuğrul je dobio zemlju Karaja Dağ  u planinama blizu Angore (današnja Ankara), od Ala ed-Din Kay Qubadh la,  seldžučkog sultana Rüma. Kasnije je dobio selo Söğüt s okolnom zemljom.

 

 

 

Ertuğrul Gazi

 

 

Oğhuz Khağan ili Oğhuz Khan, legendarni je han turskih naroda. Neke turske kulture koriste ovu legendu za opisivanje svog etničkog porijekla i porijekla sistema političkih klanova koji su koristili Turkmeni, Osmanlije i drugi Oguški Turci. Oğhuz Khan se ponekad smatra legendarnim osnivačem većine turskih naroda i pretkom podgrane Oğhuz. I danas su podgrane Oğuza klasificirane po redoslijedu legendarnih šest sinova i 24 unuka Oğhuz hana.

 

Oğhuz han

 

 

Metehan je bio sin Teomana i osnivač carstva Xiongnu. Na vlast je došao nakon što je svrhnuo svog oca 209.godine p.n.e. Turske kopnene snage tvrde da je početak njegove vladavine 209. pne. bio simboličan datum osnivanja turske armije.

 

 

Metehan
 

 

 

 

Zambak.ba