Bosanski Haber Girişi : 17 Mart 2021 16:18

Ministar Koca mjesecima prije upozorio na AstraZeneca vakcinu

Ministar zdravstva Turske Fahrettin Koca rekao je kako postoji mogućnost da ova vakcina nije sigurna te da Turska tu vakcinu, uprkos tome što je jeftina, nije izabrala i kupila...

                  

 

Mnoge evropske zemlje privremeno su obustavile upotrebu AstraZeneca vakcine, nakon što je kod 22 osobe koje su primile ovu vakcinu primjećeno zgrušavanje krvi, nakon čega je Evropska unija počela sa analizom lijeka.

 

Ispostavilo se da je, turski ministar zdravstva Fahrettin Koca koji je prije nekoliko mjeseci rekao da ova vakcina možda nije sigurna, bio upravu.

 

Evropske zemlje su otkazale narudžbu za Astrazeneca vakcinu, koja je bila uzrokom grušanja krvi kod 22 osobe, zbog čega je i jedna osoba u Danskoj umrla. Zemlje koje su kupile ovu vakcinu su, također obustavile njenu upotrebu.

 

Obzirom da je ministar zdravstva Koca rekao kako postoji mogućnost da ova vakcina nije sigurna, Turska tu vakcinu, uprkos tome što je jeftina, nije izabrala i kupila.

 

Koca je, također, rekao kako po pitanju AstraZeneca vakcine SZO (svjetska zdravstvena organizacija) ima rezervisan stav.

 

 

Turska je odabrala interaktivnu vakcinu razvijenu konvencionalnim metodama. U više od 10 miliona vakcinisanih osoba, u dva mjeseca, nisu primijećeni ozbiljni neželjeni efekti.

 

Pored drugih zemalja, i Bosna i Hercegovina je obustavila upotrebu AstraZeneca vakcinom dok se ne donese konačna odluka u vezi s tom vakcinom.

 

 

 

Zambak.ba/Trthaber