Bosanski Düzenleme Tarihi : 14 Aralık 2020 17:05 Haber Girişi : 14 Aralık 2020 17:15

Memorijalni centar Srebrenica - Potočari predstavio još jednu publikaciju: “Sjećanje na genocid u Srebrenici: Poruka civilizacije”

Publikacija je objavljena na bosanskom i engleskom jeziku, te obuhvata poruke više od 40 svjetskih državnika, koji su se obratili na ovogodišnjoj komemoraciji 11. jula, šaljući poruke o važnosti sjećanja na žrtve genocida...

Povodom obilježavanja 25. godišnjice od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je BiH donio mir, Memorijalni centar Srebrenica Potočari, predstavili su danas publikaciju "Sjećanje na genocide u Srebrenici: Poruka civilizacije". 

 

- Publikacija je objavljena na bosanskom i engleskom jeziku, te obuhvata poruke više od 40 svjetskih državnika, koji su se obratili na ovogodišnjoj komemoraciji 11. jula, šaljući poruke o važnosti sjećanja na žrtve genocida i dužnost zajedničke borbe protiv negiranja genocida i slavljenja njegovih nalogodavaca i izvršilaca. Publikacija donosi i pojašnjenja historijskog konteksta genocida, kalendar relevantnih događaja vezanih za juli 1995. i genocid u Srebrenici, širi pregled rada Memorijalnog centra i Organizacionog odbora 25. godišnjice u ovoj godini, pojašnjavaju iz Memorijalnog centra.

 

Iz Memorijalnog centra podsjećaju da su među govornicima na ovogodišnjoj komemoraciji bili Antonio Gutteres, Emmanuel Macron, Mike Pompeo, Boris Johnson, Recep Tayyip Erdogan, Frank Walter Steinmeier, Giuseppe Conte, Bill Clinton, Princ Charles, Ursula von der Leyen, Justin Trudeau, Imran Khan, Pedro Sanchez, Alexander van der Bellen, Hasan Rouhani i brojni drugi.

 

- Doprinos pripremi ove publikacije dali su istraživači, lektori, prevodioci, fotografi, dizajneri iz cijele zemlje: Nedim Jahić, Ahmedin Đozić, Zlatan Hajlovac, Lejla Avdić, Haris Imamović, Azra Kadić, Mirela Smajlović, Azir Osmanović, Hasan Hasanović, Amra Begić Fazlić, Šefika Đozić i Ahmo Mehmedović. Nakon Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici iz maja, te publikacije “Srebrenica. Genocid. 25 godina poslije” iz jula, riječ je o trećoj publikaciji koju je Memorijalni centar izdao u ovoj godini čime je napravljen važan iskorak u istraživačkom radu i publikovanju novih sadržaja od strane naše
institucije, dodali su iz Memorijalnog centra.

 

Publikacija je realizirana pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, piše Saff.ba