Bosanski Haber Girişi : 08 Şubat 2021 17:15

Majke Srebrenice pozvale Inzka da proglasi zakon o zabrani negiranja genocida

U pozivu kojeg su uputili Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklave Srebrenica pozvan je Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH da proglasi zakon o zabrani negiranja genocida...

 

Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa i Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputili su danas saopćenje u kojem pozivaju Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH da proglasi zakon o zabrani negiranja genocida. 

 

- Prateći rad visokog predstavnika u BiH, od njegovog dolaska pa do danas, mora se istaći upornost i kontinuitet prozivanja svi onih koji su rušili ustavni poredak BiH. Svi izvještaji visokog predstavnika Vijeću sigurnosti UN-a, izazivali su pravu paniku kod negatora genocida. Nisu se ustručavali da Valentina Inzka nazivaju pogrdnim imenima, da ga nazivaju zločincem, navodi se u saopštenju. 

 

Nažalost, ističu u saopštenju, "podrška međunarodne zajednice je u prethodnom periodu izostala, pa samim tim Valentin Inzko nije imao podršku za donošenje snažnijih odluka."

 

- U zadnje vrijeme došlo je do značajnije podrške međunarodne zajednice. Očito je da su silni izvještaji Vijeću sigurnosti došli do onih koji odlučuju. Skidanje ploče sa studentskog doma na Palama, zahtjev Skupštini RS-a da oduzme priznanja presuđenim ratnim zločincima i na kraju podrška generalnog sekretara UN-a je dovoljan znak da je došlo konačno vrijeme da gospodin Inzko u što kraćem vremenu proglasi Zakon o zabrani negiranja genocida.To bi svako bio najveći rezultat rada visokog predstavnika u BiH. Dajemo punu podršku visokom predstavniku na dosada urađenom, te ga pozivamo da proglasi Zakon o zabrani negiranja genocida, navodi se u saopćenju Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa i Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

 

 

Zambak.ba