Bosanski Düzenleme Tarihi : 11 Kasım 2020 17:32 Haber Girişi : 11 Kasım 2020 17:51

Kosovo uvodi policijski sat: Situacija vrlo ozbiljna

Prema podacima trećina testova je pozitivna, a ponekad i do 50 odsto dok i broj smrtnih slučajeva raste

 

Avdulah Hoti, premijer Kosova, danas je uslijed velikog broja oboljelin od koronavirusa, ocijenio da Kosovo "od rata" nikada nije bilo u težoj situaciji.

 

Vlada Republike Kosovo danas će na online sjednici odlučiti da se u sedam kosovskih opština uvede mjera karantina i policijskoj sata koji bi trajao od 19:00 do 05:00. Opštine koje su obuhvaćene ovim mjerama su Priština, Podujevo, Mitrovica, Peć, Djakovica, Gnjilane i Uroševac.

 

Osim toga, premijer je novinaima kazao da će poduzetnici koji ne poštuju mjere, među kojima je i obustavljanje poslovanja do tri mjeseca, podnijeti sankcije dok je Nacionalni institut javnog zdravstva Kosova, kako je istakao Hoti, ima "vrlo pesimistične projekcije" i da je "situacija vrlo ozbiljna"

 

Testovi su se, ističe Hoti, utrostručili posljednjih sedmica. Prema tim podacima trećina testova je pozitivna, a ponekad i do 50 odsto, kazao premijer, ističući i da broj smrtnih slučajeva raste.

 

Bolnice na Kosovu imaju na rapolaganju 838 ležajeva za bolesne od COVID-a19 a u Kliničko-bolničkom centru je smješteno 626 pacijenata i veliki broj  njih je na terapiji kisikom. 

Hoti je istakao i to da će se mjere preduzeti u zavisnosti od broja zaraženih na 100.000 stanovnika a odluku u cijelosti vlada će predstaviti nakon sastanka.