Bosanski Haber Girişi : 17 Şubat 2021 12:19

Kosovo proslavlja 13. godišnjicu nezavisnosti

Nezavisnost Kosova i Kosovo kao suverenu državu priznalo je 93 države. Među onima koje Kosovo nisu priznale pored Srbije nalazi se i Bosna i Hercegovina...

Mnogobrojne manifestacije i program na centralnom i opštinskom nivou na Kosovu, pod pokroviteljstvom v.d predsjednice Kosova Vjose Osmani i v.d. premijera Avdulaha Hotija, održat će se danas na 13. godišnjicu proglašavanja nezavisnosti Kosova.

Planirano je da se Centralna manifestacija održi u kasarni BSK “Adem Jašari” u Prištini gdje je predviđen i defile oružanih snaga a trgovi I glavne ulice ukrašene su zastava Kosova.

 

Sve osnovne i srednje škole na Kosovu, prvi čas su posvetili 17.februaru danu proglašenja nezavisnosti Kosova.

Meliza Haradinaj na zvaničnom Twitter profile poslala je čestitku povodom Dana nezavisnosti Kosova svim Albancima.

 

- Uvijek slavite naše Kosovo. Čestitam svim Albancima  13. godišnjicu nezavisnosti Republike Kosovo, navela je Haradinaj.

 

 

Nezavisnost Kosova čestitalo je Ministarstvo vanjskih poslova Turske.

- Čestitamo 13. godišnjicu nezavisnosti Kosova. Nastavićemo da jačamo naše prijateljstvo sa Kosovom u budućnosti, naveli sui z Ministarstva vanjskih poslova Turske na svom zvaničnom Twitter profile.

 

 

Iz Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice ( op.a YTB), na Twitter profilu uputili su čestitke Kosovu.

-Prijateljskoj i sestrinskoj zemlji - čestitamo 13. godišnjicu nezavisnosti Kosova, napisali sui z YTB-a.

 

 

Podsjetimo, Kosovo se proglasilo nezavisnim od Srbije 17. februara 2008.godine u Skupštini Republike Kosovo. Pitanje nezavisnosti Kosova i međunarodnog priznanja podijelilo je međunarodnu zajednicu. Kosovo je, do 9. Januara 2020.godine priznalo ukupno 93 države svijeta, dok njih 95 nije Kosovo kao nezavisnu, suverenu državu nije priznalo. Osim toga, Kosovo kao nezavisnu državu je priznalo 93 od 193 države članice UN, 23 države od 28 članica EU, 25 država od 29 članica NATO-a I 36 država od 57 članica Oranizacije islamske kooperacije. Među zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova su Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Bugarska, Slovenija, Crna Gora, dok Bosna I Hercegovina I Srbija nisu priznale Kosovo kao sueverenu državu.

 

 

 

Zambak.ba