Bosanski Haber Girişi : 14 Mart 2021 17:12

Kosovo otvorilo ambasadu u Jerusalemu

Uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela je dogovoreno Vašingtonskim sporazumom o ekonomskoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji je potpisan 4. septembra 2020. godine u Bijeloj kući...

Kosovo je zvanično otvorilo svoju ambasadu u Jerusalemu, saopšteno je u danas iz Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore.
Imajući u vidu da visoki zvaničnici Kosova nisu mogli da prisustvuju otvaranju ambasade u Jerusalemu zbog pandemije korona virusa, Ministarstvo vanjskih poslova Kosova je naložilo otpravniku poslova u Izraelu da otkriije ploču zajedno sa ministrom (vanjskih poslova Izraela Gabrijel) Aškenazijem i „uz državnu zastavu je postavi na zgradi ambasade Kosova u Jerusalemu, navodi su u saopštenju.

 


Dodaje se, kako piše Radio Slobodna Evropa, da je otvaranjem ambasade, Kosovo ispunilo svoju obavezu koju je dalo 1. februara, kada su dvije zemlje uspostavile diplomatske odnose.

 


-Ambasada Republike Kosova u Jerudalemu bit će snažno posvećena povećanju bilateralne saradnje i jačanju međunarodnog subjektiviteta države Kosovo, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore.


Otpravnica poslova Kosova u Izraelu je Ines Demiri, koja je na Twitteru 26. februara objavila da je stigla u Izrael. Očekuje se da će ona biti ambasador Kosova u toj zemlji.

 


Podsjetimo, uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela je dogovoreno Vašingtonskim sporazumom o ekonomskoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji je potpisan 4. septembra 2020. godine u Bijeloj kući uz prisustvo tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa.

 

 

Zambak.ba