Bosanski Haber Girişi : 22 Şubat 2021 14:00

Izbjeglice koje svojim prisustvom bogate Tursku: Uspješni i van svojih domovina

Priče o uspjehu izbjeglica koji su se održali u životu i koji nisu izgubili nadu, pretvorene u dokumentarac u sklopu Zoom projekta....

 

Priče o uspjehu izbjeglica koji su se održali u životu i koji nisu izgubili nadu, pretvorene u dokumentarac u sklopu Zoom projekta. 

 

Voditelj projekta je Doğan Çelik, a jedan od izbjeglica je Raşid Alhamvi. Nakon što je završio svoje fakultet, otišao je u Englesku da stekne dodatno obrazovanje, nakon čega se vratio u svoju državu. Zbog rata napušta svoju državu 2012. godine, i odlazi u Tursku gdje boravi kao izbjeglica. U teškim vremenima, kada nije znao ni jezik, jedan Turčin mu otvara vrata svoje kuće, i daje mu da u njegovoj kući boravi bez naknade. Alhamvi koji je svoj život počeo od nule, nakon što je radio za katarsku firmu, otvorio je i svoju firmu.

Firma, koja je osnovana prije pet godina sada pruža usluge digitalnog marketinga.

 

Računarski inžinjer Mücahit Akil je u svojoj borbi sa životom uspio i počeo je da radi za najbolju programersku kompaniju u Gaziantepu. Nakon toga je napravio aplikaciju, i pomoću te aplikacije počeo da pomaže izbjeglicama. Google je Mücahidovu web stranicu u okviru projekta društvene odgovornosti izabrao kao prvu. Sada ima više od sedamdeset zaposlenih, a polovina tih zaposlenih su državljani Turske. Računarski inžinjer Muhammed Abdulmalik Marandi, također, je počeo prodavati humus, motorom, a zatim je uspio otvoriti i vlastitu radnju.

U dokumentarcu se nalaze i priče sirijskih žena.

Sanam Ozon, čiji muž mjesecima nije mogao da nađe posao, je zahvaljujući svom kulinarskom umijeću počela je da kuha specijalitete koji vole i Turci i Arapi, nakon čega je uspjela, i otvorila svoj restoran.

 

 

 

 

Zambak.ba/Yenisafak