Bosanski Haber Girişi : 19 Şubat 2021 15:53

IZBiH osudila napad: Nije bilo davno kada je džamija Aladža bila srušena

Jutrošnjem uviđaju koji su obavili istražitelja CJB Foča prisustvovao je i muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić sa imamima

Napad na džamiju Aladža u Foči, koji su jutros povratnici prijavili policiji, najoštrije je osudila Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, koji, kako navode u svom saopštenju, prema svim pokazateljima ukazuje na to "da je za sada nepoznata osoba ispalila više hitaca i pogodila minaret ovog vjerskog i kulturno-historijskog spomenika."

 

Rijaset Islamske zajednice, navode u saopštenju, od nadležnih organa zahtiejvaju provođenje profesionalne istrage, razotkrivanje i procesuiranje počinioca. 

 

- Islamska zajednica, također, apelira još jednom na sve aktere društvenih procesa, a prije svega na političke zvaničnike bosanskohercegovačkog entiteta RS, da se ne služe govorom mržnje i da ne šire netrpeljivost prema muslimanima i islamu, jer takvi narativi služe kao osnova i opravdanje za ovakve napade. Nije bilo davno kada je džamija Aladža kao i sve druge fočanske džamije bila srušena, a njene džematlije protjerane ili pobijene, upravo od onih koji se danas od entitetskih institucija i zvaničnih predstavnika veličaju kao heroji a njihova ideologija predstavlja i promoviše kao dio kolektivnog identiteta i tradicije kojom se treba ponositi. Izgradnja mira i povjerenja nalaže odlučno suočavanje s prošlošću i osudu zločina i zločinaca. U protivnom, prijeti nam ponavljanje istih grešaka iz historije,  navodi se u saopštenju IZBiH.

 

 

Jutrošnjem uviđaju koji su obavili istražitelja CJB Foča prisustvovao je i muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić sa imamima.