Bosanski Düzenleme Tarihi : 18 Kasım 2020 15:07 Haber Girişi : 18 Kasım 2020 15:27

Grujičić povećao razliku u glasovima za načelnika Srebrenice

- Fiktivni glasači danas dobijaju i gorivo za svoje automobile. Nadam se da ćemo to uspjeti spriječiti, bar za naredne izbore, rekao je Sadik Ahmetović

Prema posljednjim informacijama Centralne izborne komisije BiH, razliku u broju glasova na lokalnim izborima u BiH u Srebrenici povećao je Mladen Grujičić iz koalicije "Zajedno za Srebrenicu". 

Na 28 biračkih mjesta koja su otvorena u Srebrenici izašlo je 14.758 glasača koji su imali mogućnost birati četiri kandidata za načelnika Srebrenice. 

Mladen Grujičić osvojio je 4.111 glasova odnosno 69,23 posto. Iza njega odmah je Alija Tabaković iz Stranke demokratske akcije ( SDA) sa osvojena 1.787 glasova, odnosno 30, 09 posto. 

 

/Anadolija 

 

 

Centralna izborna komisija BiH obradila je ukupno 27 od 28 biračkih mjesta, što je 96,43 posto. Čeka se na obradu samo jednog biračkog mjesta.

 

- Još se broje glasovi, ostalo je odsustvo i pošta, tako da će se ishod znati tek u narednih desetak dana, pojasnio nam je Emir Suljagić. 

 

Iz CIK-a, također, navode kako su obrađena ukupno 6.203 listića, od čega je 5.938 (95,72 posto) bilo važećih, a 265 (4,27) nevažećih.

Pored Grujičića i Tabakovića, preostala dva nezavisna kandidata Aleksandar Simić sa osvojenih 25 odnosno 0,42 posto glasova i Mile Janjić  sa 15 glasova odnosno 0,25 posto. 

 

Podsjetimo, na lokalnim izborima u BiH za načelnika Srebrenice, još na samom početku iz inicijative "Moja adresa Srebrenica", upozoravali su na moguće prevare jer su, kako s istakli, u Srebrenici glasali i bez važećih dokumanata.

 

 

/Radio slobodna Evropa 

 

Na sami dan lokalnih izbora u Srebrenicu su dolazila vozila sa registarskim oznaka iz Srbije. Mogla su se vidjeti vozila sa registracijama iz Beograda, Loznice, Valjeva, Čačka, Zaječara, Niša, Novog Sada, Bajine Bašte i Šapca. 

 

 

/Hayat.ba 

 

 

„To je organizovana akcija od strane Republike Srbije i Republike Srpske. Već nekoliko godina i izbornih procesa ona funkcioniše i niko ne može da utiče da se to spriječi. Ljudi iz Srbije koji, u većini slučajeva, nemaju nikakve veze sa Srebrenicom, organizovano dolaze, sačekuju ih ekipe na graničnom prelazu i razvoze po biralištima. Fiktivni glasači danas dobijaju i gorivo za svoje automobile. Nadam se da ćemo to uspjeti spriječiti, bar za naredne izbore“, rekao je za Radi slobodna Evropa Sadik Ahmetović, član izbornog štaba „Moja adresa Srebrenica.

 

 

 

Zambak.ba