Bosanski Haber Girişi : 15 Ocak 2021 13:05

Godišnjica osnivanja Gazi Husrev-begove biblioteke: Priča jedne biblioteke

Prva biblioteka u Sarajevu obilježava 484.godišnjicu rada i postojanja...

 

Gazi Huserev-begova biblioteka u Sarajevu danas obilježava 484. godišnjicu osnivanja i rada.

 

 

U okviru programa bit će održano online predavanje o zaštiti kulturnog naslijeđa u vanrednim prilikama, a također će povodom 150. godina od rođenja reisu-l-uleme Džemaludina Čauševića, biti otvorena izložba dijela dokumenata i arhive koju Biblioteka posjeduje, javlja N1.

 

Bit će uručena zahvalnica za doprinos radu Gazi Husrev-begove biblioteke bivšem v.d. direktoru te institucije Jusufu Ramiću, ali i zahvalnice donatorima rukopisa i druge bibliotečke građe u 2020. godini, najavljeno je iz agencije MINA.

 

/Facebook

 

 

 

Gazi Husev-begova biblioteka nastala je kada i Gazi Husrev-begova medresa 1537.godine i bila je to prva biblioteka u Sarajevu. Kada je osnivana medresa, Gazi-Husrev-beg je od viška novca koji je ostao od izgradnje medrese naredio da se za to "kupe knjige, koje će s upotrebljavati u medresi ali i da se njima korister čitaoci i da iz njih prepisuju oni koji se bave naukom."

 

Sve do 1863.godine biblioteka je bila u sklopu Kuršumljija medrese. Te godine je, uz poticaj Topal Osman-paše, guvernera Bosne, dograđena još jedna veća prostorija uz Begovu džamiju, ispod munare. Tu je biblioteka bila smještena do 1935. godine, gdje je zbog količine knjiga bila premještena u prostorije ispred Careve džamije i tu bila sve do 1992. godine.

 

 

/Facebook

 

 

Na početku agresije na Bosni i Hercegovinu, biblioteka je iz sigurnosnih razloga izmeštena iz grada, i u četiri godine agresije često je mijenjala lokaciju i tako sačucala sav knjižni fond. 

 

Po završetku rata u BiH, biblioteka je smještena u zgradu do ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese i tu je bila sve do 2013. godine. Danas, u svojoj novoj zgradi, Gazi Husrev-begova medresa smještena je u samom Starom Gradu. Vratila se biblioteka u svoj prvobitni dom, mjesto odakle je i osnovana. 

 

 

/Facebook 

 

 

 

Zambak.ba/ghb.ba