Bosanski Haber Girişi : 18 Ocak 2021 18:11

Šezdesetdevetogodišnji čovjek obrađuje drvo duda i od toga pravi saz: Narudžbe prima čak i iz Francuske

- Mnogo narudžbi je iz Francuske, Diyarbakıra i Ankare. Sa Ankarom imam 60 sporazuma. Sada već ima mnogo majstora na građevini. Prije je u ovom selu bilo dva ili tri majstora, a sad ih ima previše. Ali nema dovoljno majstora saza, dodao je Üğdül

 

Ali Dursun Üğdül, ima 69 godina i živi u Elaziğu u Turskoj. Već 36 godina siječe stari dud i pretvara ga u instrumente u svojoj radionici od sedam kvadratnih metara. Ali Dursun Üğdül koji je prije radio na građevini, narudžbe prima iz Francuske, Diyarbakıra i Ankare.

 

 

Od građevine do majstora saza 

 

 

Ali Dursun Üğdül, živi u selu Salkaya koje se nalazi blizu centra Elaziğa u Turskoj.  Ima petero djece i  desetero unučadi. Svoju ljubav prema sazu, koja traje još od djetinjstva, je pretvorio u zanimanje. Dugo je radio kao majstor na građevini i u slobodno vrijeme se bavio izradom saza.  Međutim, posljednjih deset godina napustio je posao i posvetio se izradi sazova. Üğdül siječe dudove koji su ostarjeli, i donosi ih u svoje dvorište. Sazove izrađuje u svojoj radionici od sedam metara kvadratnih. Zarađuje za život tako što pravi sazove i prodaje ih u cijeloj Turskoj, ali i Francuskoj.

 

Prima narudžbe iz Francuske, Diyarbakıra i Ankare

 

 

Ali Dursun kaže kako se posljednjih nekoliko godina posvetio izadi saza  te da to radi od drveta duda.

- Najbolji saz se pravi od duda i smreke. Počeo sam izrađivati 1985.godine. Međutim,  nisam se previše trudio. Saz izrađujem posljednjih deset godina. U inostranstvu veze imam samo sa Francuskom. A u Turskoj šaljem u Izmir, Istanbul, Ankaru, Antaliju, Eskişehir, kazao je Üğdül.

 

Rekao je i kako cijena varira ovisno o veličini i dužini saza, te da kako prima mnogo narudžbi.

 

- Mnogo narudžbi je iz Francuske, Diyarbakıra i Ankare. Sa Ankarom imam 60 sporazuma. Sada već ima mnogo majstora na građevini. Prije je u ovom selu bilo dva ili tri majstora, a sad ih ima previše. Ali nema dovoljno majstora saza, dodao je Üğdül.

 

 

Vrlo težak i osjetljiv posao

 

 

Üğdül je rekao kako njegova ljubav prema sazu datira još od djetinjstva, te da tada u to vrijeme nije svako imao saz niti ga je mogao kupiti.

 

Ja sam se mnogo trudio i kupio sam polovan saz od tetkinog sina. Otplatio sam ga tek nakon tri godine. Bio sam mnogo entuzijastičan. U vojsci sam se malo usavršio. Imao sam jednog prijatelja, on je malo znao raditi pa sam s njim počeo. Puno ima ručnog rada. Siječem drvo, stavljam šablon i crtam. Nakon toga ono što nisam mogao s pilom, radim rukom. To je vrlo težak i osjetljiv posao, pojasnio je  Üğdül

 

 

 

 

 

Zambak.ba/Yenişafak.com/İHA 

Foto: Yenişafak.com/İHA