Bosanski Haber Girişi : 26 Ocak 2021 17:38

Erdoğan: Dok napredne zemlje imaju problema s nabavkom vakcina, mi smo vakcine počeli dobijati

Erdoğan je rekao da su kao nacija uvijek brinuli o porodicama šehida i boraca, te da su im uvijek pružali pomoć...

 

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan je rekao kako najnaprednije zemlje na svijetu imaju probleme s nabavkom vakcina.

 

- S druge strane, mi smo zbog brzine preduzetih koraka već počeli dobijati vakcine, kazao je predsjednik Turske.

Erdoğan je na Ceremoniji društvenog imenovanja  govorio o tome kako su djeca koja su pod zaštitom države živjeli u državnim domovima, koji su u jako lošim uvjetima, te kako nisu mogli da dobiju kvalitetno obrazovanje u tim uvjetima.

 

U predsjedničkom kompleksu je održano izvlačenje 3.603 osobe među kojima su iz Ministarstva porodice, rada i socijalnih usluga, invalidi, mladi koji su ranjeni i koji su pod zaštitom države, porodice šehida, borci i porodice boraca.

 

- Do danas smo napravili 1.193 dječija doma, i 65 centara za podršku djeci. Trudili smo se da ta djeca pohađaju iste škole kao i ostala djeca, da imaju iste uslove kao i oni. Osoblje koje radi u tim školama su imali posebnu obuku. Osigurali smo da što više naše djece živi sa svojom rodbinom. Skoro 652 hiljade djece nastavlja život sa svojom rodbinom. Iznos koji pružamo u te svrhe je 6,9 milijardi TL, kazao je Erdoğan.

 

Broj djece pod državnom zaštitom premašio je 55 hiljada

 

- Mnogo djece je u hraniteljskim porodicama, neki od njih su i sa poteškoćama u razvoju, istakao je Erdoğan i zahvalio se tim porodicama koje pomažu toj djeci.

 

Govorio je i da se broj državnih službenika sa invaliditetom povećao na 58.319 hiljada, te da se oni kao država brinu o njima.

 

- Donijeli smo ozbiljne propise o pristupačnosti, koja je važna za sudjelovanje naših invalida i starijih građana u društvenom životu. Preduzeli smo i revolucionarne korake po pitanju zapošljavanja. Povećali smo broj državnih invalida sa samo 5 hiljada 777 u 2002. godini na 58 hiljada 319. Tako smo povećali stopu popunjenosti  za osobe s invaliditetom u javnom sektoru na skoro 82 posto. Osobe s invaliditetom pozitivno odvajamo u svakom pitanju, kao što je njihovo raspoređivanja na određena mjesta. Nadamo se da ćemo i dalje služiti našim invalidima i uvijek ćemo biti uz njih u narednom periodu, kazao je Erdoğan.

 

Briga o porodicama boraca i šehida

 

Erdoğan je rekao da su kao nacija uvijek brinuli o porodicama šehida i boraca, te da su im uvijek pružali pomoć.

-Kada smo došli u vladu, broj zaposlenih koji su članovi porodica boraca i šehida, u javnom sektoru bio je 6. 315, a sada se taj broj približio 45 hiljada. Kao država  se nastojimo zahvaliti porodicama šehida i boraca, dodao je Erdoğan.

 

Infrastrukturom osiguran opstanak  

 

-Snaga Turske proizlazi iz toga što infrastrukturne usluge imaju mnogo više tokom kriznih perioda. Također smo testirali pokrivenost našeg sistema socijalne podrške tokom razdoblja epidemije. Nismo doživjeli zdravstvenu krizu u periodu epidemije koji  traje skoro godinu dana. Osigurali smo opstanak naše zemlje plaćanjem socijalnoj zaštiti u iznosu većem od 46 milijardi lira i podrškom koju smo pružali na širokom području, istakao je predsjednik Turske.

 

Napredne zemlje i  problemi s nabavkom vakcine

 

 

Erdoğan je naglasio da su dobili određeni broj vakcina te da će u ovoj prvoj fazi doći oko 50 miliona vakcina.

- skoro će doći još 50 miliona doza vakcina. Započeli smo vakcinaciju, i ona se uspješno obavlja. Za razliku od drugih zemlja, mi smo taj proces obavili bez imalo problema, rekao je Erdoğan.

 

 

 

 

 

 

Zambak.ba/TRTHaber.com.tr

Foto: Trthaber.com.tr./Anadolija