Bosanski Düzenleme Tarihi : 26 Kasım 2020 12:40 Haber Girişi : 26 Kasım 2020 13:22

Draško Stanivuković negira genocid u Srebrenici

Nada za promjene”, kako su novoizabranog gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića mnogi nazvali, izazvala je razočarenje.

 

Draško Stanivuković je na gostovanju u Pressingu na N1 na pitanje novinara zašto negira presude suda u Hagu i zašto negira Srebrenicu, odgovorio jer “to tako misli”.

 

Na pitanje o Srebrenici i srebreničkom genocidu Draško Stanivuković je kazao: “Da li Vi znate definiciju genocida? Srebrenica je dio čitave BiH, govorimo o namjeri da čitav jedan narod bude istrijebljen sa te teritorije, o namjeri da se djeca ubijaju. Takvih namjera nije bilo. Ja sam rekao bio je veliki zločin i žao mi je svake žrtve”.

 

Draško Stanivuković je u svom govoru na Pressingu nastavio: Znate šta je problem? Problem je što pitanje je to pitanje politizovano. Problem tog pitanja je što hoćete da se kaže ta čuvena riječ, kako je vi zovete, ja je neću ni ponoviti. Onda da se kaže: ‘Znate čitav narod je takav’, mi srbi nismo takvi, ja predstavljma jednog modernog srpskog političara.”

 

Stanivuković je, uz to, ponovio da je u Srebrenici bio zločin i da mu je žao svake žrtve ali da se ne može okarakterisati kao genocid. 

 

Osim negiranja genocida, dvadesetsedmogodišnji političar iz Banja Luke, u Srebrenici negirao je i presude Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, koje je sud u Hagu optužio za ratni zločin.

 

- Ne priznajem ja ništa od tog suda. Neću da komentarišem taj sud. Nanio je veliku političku štetu mom narodu i to je za mene čiča- miča gotova priča, kazao je Stanivuković.

 

 

Podsjetimo, Draško Stanovuković je još ranije se pojavljivao u medijima sa fotografijom na kojoj drži četničku zastavu.

 

 

 

Zambak. ba