Bosanski Haber Girişi : 25 Mart 2021 12:21

Dodik za TRT World: Bošnjaci su pomalo nesrećan narod, jer nemaju adekvatnu političku elitu, ali su dobar narod

Dodik je dodao da nijedan od ova tri naroda nikada nije bio ni na jednoj historijskoj strani zajedno, već uvijek na različitim, ali da se sve to može prevazići uvažavanjem i podrškom identitetu svih...

 

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, nedavno je boravio u službenoj posjeti Turskoj, prilikom koje je i gostovao u emisiji  "Across The Balkans", koja se emituje na turskoj TRT World televiziji. 

Prilikom tog razgovora istakao je da se zalaže za dogovor Bošnjaka, Srba i Hrvata koji je neophodan da bi BiH bila stabilna. No, kako je kazao gostujući na TRT World, ako taj dogovor nije moguć onda "preostaje da, koristeći određena prava, narodi mogu da jednu od alternativa i da se podijele, odnosno raziđu i da žive u miru". 

- To je izvučeno iz konteksta i ono za šta se ja zalažem je Bosna i Hercegovina bez međunarodnog prisustva u vidu visokog predstavnika i BiH koja poštuje Dejtonski sporazum. Zemlja je zarobljena od strane međunarodne zajednice koja želi od BiH da pravi eksperiment i da ne uvažava realnost. Zalažem se za dogovor između sva tri naroda, a ako nema dogovora onda mogu i da se podijele. Mir je najvažnija riječ na Balkanu i najvažnije je da je BiH u miru, kazao je, između ostalog, Dodik za TRT World. 

 

 

 

 

Osim toga, Milorad Dodik se dotakao i unaprijeđenja saradnje sa Turskom u oblasti poljoprivrede, posebno kada su u pitanju šume. 

 

- BiH ima sve veći problem oko zaštite šuma, imajući u vidu da se na pravi način ne preduzimaju mjere koje trebaju da omoguće tu zaštitu, iskustva Turske i njihove specijalne organizacije sigurno mogu da pomognu, rekao je Dodik 

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je, također, kazao da se zalaže za BiH bez međunarodnog prisustva, odnosno bez visokog predstavnika i BiH koja poštuje slovo Dejtonskog sporazuma, te bez aranžmana koje su napravili visoki predstavnici, namećući ustave i kreirajući nekoliko stotina zakona. 

 

Dodik je naglasio da visoki predstavnici nisu donijeli ništa dobro samoj BiH i nikome u okviru te zemlje te je, između ostalog, dodao da je poznato da je danas u Federaciji BiH veoma izražen sukob između bošnjačke i hrvatske političke elite, da Vlada FBiH nije formirana nakon izbora ni nakon dvije godine i više.

 

- To apsolutno govori o tome da postoje određene stvari koje trebaju biti riješene i nije dovoljno osloniti se na međunarodni intervencionizam, kako to najčešće čine Bošnjaci, i čekati da oni poravnaju stvari. Naravno to se neće desiti i ja pozivam na dogovor, ako dogovora ne bude, onda šta drugo preostaje, rekao je Dodik.

 

Dodik je naglasio da smatra da tri naroda u BiH mogu da žive u miru, da uvažavaju jedni druge, da se jedni drugima ne miješaju u političke poslove, resurse, te da razmjenjuju kao dobre komšije, dobri partneri sve dobre, ne samo poslovne stvari, nego sva dobra iskustva, kroz oblasti obrazovanja, kulture sporta i svega drugog.

 

- Moguće je. Ovdje se radi samo o tome da niko ne želi nikoga da ima iznad. Dakle, moramo biti u potpunosti ravnopravni, a onda stvoriti i okolnosti da se može na miran način živjeti, rekao je Dodik.

 

Istakao je i to da narod u Republici Srpskoj želi da vidi Srpsku kao jaku autonomiju u BiH, bez miješanja visokih predstavnika, ali i bez stalnih ataka bošnjačke političke elite na samu Republiku Srpsku.

- U takvoj BiH mi bismo mogli da živimo, ali u BiH u kojoj se stalno osporva postojanje Republike Srpske, osporava njen dignitet, u kome se stalno pokušava oduzeti nadležnosti, i tako dalje postaje već problematično održati volju da se u njoj ostane, rekao je Dodik.

 

 

 

 

On je dodao da zato postoje otvorene sve mogućnosti.

- Ali ja pozivam ponovo i to sam rekao i na Narodnoj skupštini, na dogovor Bošnjaka, Srba i Hrvata bez učešća visokog predstavnika. Naravno mora da postoji neki element međunarodnog prisustva, ali on ne može da bude i odlučujući. U tom pogledu, ako napravimo jednu takvu atmosferu, dogovor između sva tri naroda u BiH je moguć, rekao je Dodik.

On je dodao da i Hrvati moraju da imaju osjećaj da je BiH i za njihovo dobrobit.

- Mi ne želimo niko da bude neslobodan u BiH, mi želimo u BiH zemlju slobode za sve i prava naroda kako je i predviđeno po Ustavu. Ono za što se ja zalažem jeste ustavna konfiguracija BiH i ništa više. Ako te ustavne konfiguracije nema onda naravno šta bi drugo mogli, rekao je Dodik.

 

Na pitanje voditeljice TRT World šta bi značilo da su Bošnjaci pomalo nesrećan narod, Dodik je rekao da Bošnjaci nemaju valjanu i adekvatnu političku elitu, ali da je bošnjački narod dobar narod.

 

- Rekao sam da su pomalo nesrećni jer nemaju adekvatne političke elite koje mogu da prave i dugoročne interese bošnjačkog naroda, nego ga drži na nekim stereotipima koji ne mogu da funkcionišu i koji troše energiju naroda i ne može da se okupi oko jedne valjane ideje koja može da pruži i dobru saradnju i sa Srbima i Hrvatima, bez obzira na tešku istoriju, koja je užasno teška. Bošnjaci su dobar narod i imam mnogo prijatelja Bošnjaka, kao što imam i loših Srba oko sebe, rekao je Dodik.

 

 

 

 

 

 

Zambak.ba/Klix/Oslobođenje