Bosanski Haber Girişi : 18 Şubat 2021 17:56

Da li ste znali da je prva žena pilot u NATO savezu bila Turkinja?

Dugo vremena je bila jedina žena pilot mlaznih aviona u NATO-u...

 

Prva žena pilot u NATO savezu je bila Turkinja, Leman Bozkurt Altınçekiç. Dugo vremena je bila jedina žena pilot mlaznih aviona u NATO-u.

 

Leman Bozkurt Altınçekiç se rodila 1933. godine u gradu Kars, u Turskoj. Nakon što je završila srednju školu, iste godine je stekla obrazovanje na Akademiji Türkkuşu Inönü Tesisleri. Nakon toga je počela da radi kao profesor u motornoj školi Türkkuşu. Godine, 1954. je izašla obavijest da će i žene, ukoliko se prijave, biti primljene u Vojnu akademiju u Izmiru.

 

 

 

 

Leman se prijavila, i počela sa školovanjem u oktobru 1955. godine. Svoje školovanje na akademiji je završila u augustu 1957. godine. Međutim, nije se zaustavila na tome. Željela je biti bolja, uspješnija i letjeti na većim visinama, pa je odlučila da nastavi i usavrši svoje obrazovanje na tom polju.

 

 

 

 

U augustu 1958. godine se priključila floti mlaznih aviona u Eskişehiru te je u kratkom vremenskom roku uspješno završila sa svojim obrazovanjem. Nakon što je u novembru 1958. godine dobila značku za pilota mlaznih aviona, Leman Bozkurt je devet godina bila pilot F-84 i T-33, mlaznih aviona. Narednih nekoliko godina je radila u sjedištu zrakoplovnih snaga.

 

Leman Bozkurt Altınçekiç, koja je godinama radila kao rukovodilac kadrovskog plana i direktor centralne podružnice, iz zrakoplovstva se povukla kao pukovnica. Umrla je 4. maja 2001. godine.

 

 

 

 

 

 

Zambak.ba

Foto: Twitter