Bosanski Haber Girişi : 25 Mart 2021 13:02

Da li muslimanki treba spas? : Šta kažu uspješne muslimanke

                                                       

Vrlo često u zemljama zapada, odnosno Evrope, percepcija o ženama muslimankama je da  su one "zatvorene u kućama", da im se "zabranjuje raditi" te da su "potlačene". Kako bi se takva percepcija o ženi muslimanki promijenila Amerikanka palestinskog porijekla Lila Abu Lughod je napisala knjigu "Da li muslimanki treba spas?, u kojoj predstavlja potpunu suprotnost od onoga što zapad vidi. To je knjiga, kako su navele sagovornice Yeni Şafaka, koja daje samopouzdanje ženi muslimanki i prikazuje potpunu suprotnost od onoga što zapad, ustvari, u ženama muslimankama vidi. 

 

 

 

- Pitanja vezana za žene muslimanke neprestano su predmet međunarodnih rasprava, više nego pitanja vezana za žene u drugim dijelovima svijeta. Čak i da prođe ova percepcija stara stoljećima, i dalje će se koristiti kao sredstvo pritiska za ženu muslimanku, kazala je Kübra Tokuş Ayar za YeniŞafak o knjizi „Da li muslimanki treba spas? 

 

 

Nakon što je Turska prije nekoliko dana istupila iz Istanbulske konvencije, postala je tema brojnih medija. Tim je povodom  YeniŞafak snimio emisiju u kojoj govore uspješne žene muslimanke, upravo, o knjizi koja pokazuje suprotnosti od onoga što zapadne zemlje vide. 

 

 

- Naučnici su tome dali ime „rodni orijentalizam“. Ono što se ne mijenja u ovoj turneji koja je ilustrirana i kao književna, jeste da je muslimanka prikazana kao kulturološki drugačija i suprotna od žene sa Zapada, navodi Tokuş Ayar. 

 

U 19. stoljeću, pojašnjava ona, prikazi su poprimili dva oblika: "Žene sa istoka su ili u zatvoru, zatvorene u kući, pokrivene, žrtve prema kojima su se ponašali kao prema teretnim životinjama, ili su u haremima kao robovi bile predmet strasti pod pogledom grubih muškaraca."

 

- Međutim, iako ne računamo one koji gledaju spolja ka unutra, pojavili su u se svijetu ekstremne seksualnosti. Kršćanske misionarke su bile prve koje su zatražile podršku i osudile ugnjetavanje nad muslimankama. Slikari i pisci, čak i u ranom 20. stoljeću, fotografi kolonijalnih razglednica su izabrali senzualno i seksualno, dodala je Kübra Tokuş Ayar, urednica. 

 

 

I njega kolegica, uspješna producentica i voditeljica Zeynep Türkoglu dala je svoj osvrt na knjigu i na to kako zapad vidi ženu muslimanku. 

 

- Dobro, ima li potrebe za spašavanjem? i od čega spasiti? Prema onome što govorimo o ženi muslimanki razumijemo da je ovo priprema za vjerski povezanu spasilačku akciju, kazala je Zeynep. 

 

Na to da li ženu muslimanku treba "spašavati", kako to ustvari zapad misli, novnarka Gülcan Tezcan, odlučno je rekla ne. 

 

- Ne, jedno jako jasno i odlučno ne. Zato što je žena muslimanka svjesna toga šta je i šta treba biti, kazala je novinarka Gülcan Tezcan i dodala:"Ženi muslimanki ne treba spas."

 

 

 

 

 

 

Zambak.ba/Yenisafak