Bosanski Haber Girişi : 25 Şubat 2021 17:44

Džaferović: COVAX je iznevjerio BiH, FBiH mora pronaći način da nabavi vakcine

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, je istakao da je na sastanku predlagao da se hitno izmijeni zakoni ukoliko je to potrebno da bi vakcine stigle, međutim, kako on ističe, rečeno je da to ne treba...

 

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je nakon održanog sastanka o vakcinama održanog sa članovima Predsjedništva i premijerima FBiH i RS, prokomentarisao da je BiH iznevjerio COVAX program i da je to neprihvatljivo.

 

- Današnji sastanak smo održali da vidimo u čemu je problem. Neodrživo je ovo stanje da BiH, a posebno FBiH još nije dobila vakcine, kazao je Džaferović i dodao da je Vijeće ministara BiH uradilo sve, ali da COVAX program iznevjerio ovu zemlju.

 

Džaferović pretpostavlja da su unutar COVAX programa nastali drugačiji načini kupovine i raspodjele vakcina jer njihova cijena na tržištu raste.

 

- BiH mora nabaviti te vakcine, nema dileme, ne možemo više da trpimo I da čekamo I odlažemo vakcinaciju, rekao je Džaferović i istakao da je na sastanku predlagao da se hitno izmijeni zakoni ukoliko je to potrebno da bi vakcine stigle, međutim, kako on ističe, rečeno je da to ne treba. 

 

 

 

 

Zambak.ba