Bosanski Haber Girişi : 19 Şubat 2021 14:16

Cikotić u Bihaću: Evidentan je napredak u upravljanju migrantskom krizom

Delegacija Europske unije sastat će se i sa najvišim političkim zvaničnicima BiH...

Ylva Johansson, komesarka Europske unije za unutrašnje poslove, danas je posjetila migrantski kamp Lipa te se sastala sa Selmom Cikotićem, ministrom  sigurnosti BiH. Komesarka Europske unije i bh.ministar sigurnosti razgovarali su oprocesu migracija, sigurnosnim i humanitarnim aspektima situacije sa migrantima i izbjeglicama u BiH te neupitnoj podršci Evropske unije. 

 

Komesarka Johansson istakla radost, zbog, kako kaže, vidljivog napretka na toj lokaciji i podvukla da državne vlasti u BiH moraju još dosta uraditi i unaprijediti, jer je upravljanje procesom migracija jedan od 14 uslova za pridruživanje Evropskoj uniji. 

 

- Također, neophodno je ravnomjernije raspoređivanje tereta i odgovornosti u ovoj situaciji, ili da budem konkretnija, potreban je doprinos i angažman svih dijelova države, rekla je Johansson.

I ministar sigurnosti  BiH Selmo Cikotić istakao je kako je evidentan napredak u posljednje vrijeme, krenuvši od poboljšanja uslova u kampu Lipa, pa do ostalih realiziranih aktivnosti.  Kurs, ističe Cikotić, koji su zauzeli zadnjih mjeseci ima razumijevanje i podršku Europske unije. 

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić su posjetu okarakterisali najboljim pokazateljem ozbiljnog angažmana Europske unije na rješavanju situacije sa migrantima. 

 

 

 

Zambak.ba