Bosanski Haber Girişi : 02 Ağustos 2021 16:25

Christian Schmidt od danas novi visoki predstavnik u BiH: Čast mi je služiti vašoj zemlji i ljudima

Imenovanje Christiana Schmidta strankama iz Republike Srpske nije prihvatljivo dok je situacija sa strankama u Federaciji BiH drugačija...

 

Christian Schmidt je od danas novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. On je od Valentina Inzka, dosadašnjeg visokog predstavnika, preuzeu funkciju u Uredu visokog predstavnika u Sarajevu, kao i zbirku svih akata OHR-a.

Schmidt se nakon primopredaje dužnosti zahvalio na prilici da u budućnosti služi građanima u BiH te je poručio kako je u BiH došao kao prijatelj.

- Čast mi je i veliko zadovoljstvo služiti vašoj zemlji i njenim ljudima u narednim godina. Preuzimam dužnost čvrsto odlučan da pomognem ljudima, onima koji vrijedno rade da pomognu svojim porodicama koje žele mirnu budućnost i žele izgraditi budućnost za svoju djecu i druge, rekao je Schmidt. 

 

Dodao je da je obavljanje funkcije visokog predstavnika mora obavljati s dubokim poštovanjem prema onima koji su propatili tokom rata i koji rade na boljoj budućnosti evropske BiH.

- Svjestan sam da nije lako dostići konsenzus o nekim pitanjima kada je riječ o budućnosti. Zato preuzimam poziciju kako bih u ime međunarodne zajednice provodio mir i pomogao građanima ove zemlje, konstitutivnim narodima, ali i drugima da dođu u mir i balansiranu budućnost, rekao je Schmidt.

Zahvalio se Inzku na tome što je 12 godina bio visoki predstavnik međunarodne zajednice. Također mu se zahvalio i za posljednju odluku koju je donio, zakonsku zabranu negiranja genocida počinjenog u Srebrenici.

Rekao je kako ne želi obećati ništa nemoguće za vrijeme svog mandata, ali je potvrdio da će uložiti napore, snagu, uticaj, političko iskustvo i veze da osigura da djeca u BiH, kao i odrasli imaju bolju budućnost jer, kako je kazao, građani BiH zaslužuju život u miru, sigurnosti, popraćen neophodnim ekonomskim napretkom.

Dodao je da se BiH mora vratiti na političku agendu međunarodne zajednice i Evropske unije.

- Cilj mora biti jačanje BiH. Put do tog cilja nije jednosmjerna ulica. Svi koji žele pristupiti EU-u, najuspješnijem mirovnom i ekonomskom zavezu na svijetu, moraju se pridržavati i garantovati pravila tog saveza, a to nije lak svakodnevni zadatak, rekao je Schmidt.

Na kraju je poručio da se tokom mandata neće baviti očuvanjem granica i odbacivanjem loših ideja.

- Možda bi bilo dobro malo pomjeriti granicu. Mislim da je isto tako jako važno da prevaziđemo granice u svijesti ljudi, poručio je Schmidt.

Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko rekao je da je u prošlosti usko sarađivao sa Schmidtom i da ga impresioniralo ga je detaljno poznavanje BiH, kao i njegova vizija te je uvjeren da će njegov nasljednik uspješno sarađivati s partnerima iz BiH.

- Christiam Schmidt će imati moju potpunu podršku. Znam da će efikasno i odlučno raditi na zaštiti interesa ljudi u BiH, rekao je Inzko.

Večeras će u Zemaljskom muzeju biti organizovan prijem u povodu dolaska novog visokog predstavnika Christiana Schmidta, a prisutnima će se, osim njega, obratiti i bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Miguel Berger i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Planirano je da se Schmidt sutra sastane sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Schmidt je u BiH došao 30. jula. Prvo je posjetio Mostar, a dan poslije Sarajevo, gdje se susreo s gradonačelnicom glavnog grada BiH Benjaminom Karić i američkim ambasadorom Ericom Nelsonom.

Imenovanje Christiana Schmidta strankama iz Republike Srpske nije prihvatljivo dok je situacija sa strankama u Federaciji BiH drugačija.

Podsjetimo, Schmidtov prethodnik Valentin Inzko na toj funkciji bio je od 2009. godine a pred sami odlazak nametnuo je odluke kojima je upotpunjen Krivični zakon Bosne i Hercegovine a koje uključuju i zabranu negiranja genocida.