Bosanski Haber Girişi : 12 Şubat 2021 13:31

Bh. državljani sa ličnom kartom će moći na Kosovo

Jedini uslov za zemlje potpisnice, kako saznaju Nezavisne, jeste da vlasnik biometrijske karte nema zabranu ulaska i boravka, kao i da ne predstavlja prijetnju po sigurnosti ili javnom zdravstvu...

Državljanima BiH naredne godine bi za ulazak na Kosovo mogla biti dovoljna samo biometrijska lična karta. 

 

Do toga bi došlo ukoliko bi BiH potpisala regionalni sporazum koji se odnosi na kretanje i boravak građana Albanije, BiH, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije. Sporazum, koji stupa na snagu do 1.januara 2022. godine.  Taj sporazum olakšao bi ulazak bh.građana na Kosovo. Kako je za Nezavisne potvrđeno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH ima bilateralne sporazume za prelazak granice ličnom kartom sa Srbijom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

 

Jedini uslov za zemlje potpisnice, kako saznaju Nezavisne, jeste da vlasnik biometrijske karte nema zabranu ulaska i boravka, kao i da ne predstavlja prijetnju po sigurnosti ili javnom zdravstvu. Međutim, potpisnice sporazuma u skladu sa domaćim zakonodavstvom, zadržavaju pravo da građaninu, odnosno građanki druge zemlje ukinu boravak na svojoj teritoriji. 

 

 

 

Zambak.ba/Nezavisne.com