22 Kasım 2019 Cuma
Anasayfa > Bosanski > Baleta: Muslimani Albanije zahvalni turskom predsjedniku
Baleta: Muslimani Albanije zahvalni turskom predsjedniku

Baleta: Muslimani Albanije zahvalni turskom predsjedniku

31.03.2017 00:02 12 14 16 18 yazdır
Tirana: Simpozijum o 50 godina zabrane verskih sloboda u Albaniji

U organizaciji Fondacije "Alsar" danas je održan simpozijum na temu: "50 godina zabrane verskih sloboda u Albaniji: Odnosi države prema veri", javlja Anadolu Agency (AA). 


Na simpozijumu su govorili naučnici koji su izneli svoje mišljenje o periodu zabrane vere u Albaniji za vreme komunističkog režima Envera Hoxhe, kao i odnosima prema veri do današnjih dana te oporavku vere i verskih kultnih objekata kao dela kolektivnog identita. Na skupu su bili prisutni i predstavnici Ambasade Turske u Tirani i mnogi drugi gosti. 
Predsednik Fondacije "Alsar", Mehdi Gurra podsetio je na otvaranju simpozijuma da je komunistički režim dolaskom na vlast 1945. godine započeo oštru politiku protiv vere, uključujući i veliku propagandu protiv sveštenih lica. 


"Odlukom da se zabrani vera počela je završna represalija protiv nje. Za kratko vreme zadat je udarac verskim centrima. Prema statističkim podacima, širom zemlje zatvoreno je 2.169 verskih objekata, od kojih je 740 džamija, 608 pravoslavnih manastira i crkava, 157 katoličkih crkava, 530 tekija, turbeta itd. Ukazom predsedništva Narodne skupštine iz 1967. godine 4.263 nepokretne imovine verskih zajednica prešlo je u državno vlasništvo", kazao je Gurra. 


Govoreći i ponovnom podizanju verskih institucija, Gurra je kazao da je taj proces prošao kroz velike izazove. 


"Današnja aktivnost je jasna poruka, jedna vrsta odavanja počasti sveštenicima koji su ubijeni, zatvoreni ili deportovani, jer su se suprostavili komunističkom sistemu. Njih će se na različite načine prisećati generacije koje dolaze i odlaze, dok će oni koji su pravili kompromise sa nepravdom biti zaboravljeni od istorije", kazao je Gurra. 


Istovremeno, analitičar i bivši ambasador Albanije u UN-u, Abdi Baleta u svom izlaganju zadržao se na problemu islamofobije u današnjoj Albaniji, iznoseći nekoliko primera. Po njegovom mišljenju, najflagrantniji primer islamofobije je ometanje izgradnje džamije u Tirani punih 18 godina. 


"Primer flangrantne diskriminacije muslimana u Albaniji je nedavanje dozvole za izgradnju velike džamije u Tirani, tokom četvrtine veka. Za katoličkom i ortodoksnom katedralom nije bilo neke velike potrebe, pa ipak su nastale brzinom munje. Sada dugujemo reći da muslimani Albanije treba da zahvale turskom predsedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu, koji se pobrinuo, uz razumevanje današnje albanske vlasti, za početak izgradnje velike džamije koja još nije završena", kazao je Baleta.
Albanski narod je poznat kao narod koji pripada trima religijama, islamskoj, pravoslavnoj i katoličkoj.


AA

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri