Bosanski Haber Girişi : 03 Mart 2021 17:14

AstraZeneca razmišlja o tužbi protiv Bisere Turković zbog izjava o vakcini

Nakon što je Srbija Bosni i Hercegovini donirala 5.000 doza AstraZeneca vakcina, uslijedile su brojne reakcije bh. vlasti, zbog čega, sada, iz AstraZenece razmišljaju o tužbi...

 

Kompanija AstraZeneca razmišlja da pokrene tužbu protiv Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova BiH, zbog njenih izjava  o vakcinama koje je Srbija donirala BiH.

 

- Razgovarao sam jučer sa nekim ljudima iz menadžmenta AstraZenece i tokom tog sastanka su mi kazali kako su čuli da je neki ministar iz BiH dao izjavu u kojoj tvrdi da ova kompanija pravi dvije vakcine, jednu za države trećeg svijeta, a drugu za ostale, kazao je za Oslobođenje, direktor firme Verlab Almir Badnjević.

 

Badnjević je dodao i kako je tada čuo da u kompaniji razmišljaju o poduzimanju pravih koraka zbog ove izjave. 

 

 

- Oni su jako uvrijeđeni zbog ove izjave, jer se ona može protumačiti da u AstraZeneca dijeli zemlje, odnosno ljude na bogate i siromašne, rekao je Badnjević.

 

Podsjećamo, ministrica Turković je jučer u izjavi za Oslobođenje prokomentarisala srbijansku donaciju vakcina.

 

- Ono što ja znam jeste da radi o vakcini Covishield koja se po licenci AstraZenece proizvodi u Indiji. Ova indijska vakcina nema dozvolu za upotrebu u Evropi, za razliku od vakcine AstraZeneca koja je proizvedena i odobrena. Na telefonskoj sjednici Vijeća ministara jasno sam postavila uvjet da nadležno tijelo mora verifikovati ovu vakcinu, odnosno dati dozvolu za upotrebu. Znači, neophodno je da se Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH odredi o ovoj vakcini.

 

Također, za pojedine medije je izjavila kako se ova vakcina koristi u Dominakanskoj Republici i drugim siromašnim državama.