22 Ekim 2020 Perşembe
Anasayfa > Bosanski > Ahmet Dilek postao prvi bh. doktor nauka iz taekwondo sporta
Ahmet Dilek postao prvi bh. doktor nauka iz taekwondo sporta

Ahmet Dilek postao prvi bh. doktor nauka iz taekwondo sporta

16.11.2017 14:22 12 14 16 18 yazdır
Ahmet Dilek postao je prvi doktor nauka iz Taekwondo sporta u Bosni i Hercegovini.

Ahmet Dilek, Predsjednik taekwondo kluba Zlatni Ljiljani, bivši predsjednik TKD saveza BiH (2012-2017), te bivši Selektor taekwondo reprezentacije BiH (2002-2012), postao je prvi doktor nauka iz Taekwondo sporta u Bosni i Hercegovini.


Ahmet Dilek je doktorirao na turskom univerzitetu u Samsunu, na temu: 


"THE STUDY OF ATHLETE PERCEPTION OF THE BEHAVIOURS OF COACHES: COMPARISON OF TURKISH AND BOSNIAN HERZEGOVINIAN SAMPLES", kojom je analziran i upoređen odnos trenera prema sportistima, u Bosni i Hercegovni i Turskoj, kroz pogled samih sportista.


Inaće Ahmet Dilek je prvi trener koji je Bosni i Hercegovini, sa učenicima svog taekwondo kluba ZLATNI LJILJANI, donio ZLATNU medalju sa evrospkog prvenstva (Mirnesa Fetahović 2009) u jednom olimpijskom sportu, te druge značajne rezultate od kojih se ističu: Učešće na olimpijskim igrama mladih (Amila Karšić 2014), 5 evropskih medalja (jedna srebrena ? Ajla Reizbegović, i 4 bronzane ? Elmedin Čekrlija, Amila Karšić, Ajla Reizbegović i Ela Ćibo),


Kratka biografija


Ahmet Dilek je rođen 1974. godine u Ankari, gdje je diplomirao na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj. Master studij je završio na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo.


Kao taekwondo takmičar sedam puta osvaja prvenstvo Turske, a kao seniorski reprezentativac BiH osvojio je, za Bosnu i Hercegovinu, prvu zlatnu medalja na međunarodnom prvenstvu A klase (1998. godine u Hrvatskoj na Croatia Openu ? sadašnji G1 turnir), te 2003. godine na Balkanskom prvenstvu uzima titulu najboljeg borca i tehničara prvenstva, tako da se s pravom može reći da je on ponos Bosne i Hercegovine.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri